Back BesplatanSport.com

Važnost tajmauta u košarci

(2 glasova)
Važnost tajmauta u košarci

Već više decenija u košarci korišćenje tajmauta predstavlja jedno od često korišćenih taktičkih sredstava. Bilo da se koristi u cilju prekida nedovoljno dobre igre sopstvene ekipe ili prekida dobre serije protivnika, tajmaut se koristi da promeni momentum utakmice. Važnost trenutka korišćenja tajmauta u košarci igra veliku ulogu u krajnjem ishodu rezultatski neizvesnih utakmica, kako nagoveštava nedavna studija!
Grupa Španskih i Portugalskih istraživača bavila se momentum upotrebe tajmauta i njihovim uticajem na broj postignutih poena. Cilj studije bio je da utvrdi efekte upotrebe tajmauta kod timova različitog kvaliteta, merenjem postignutih poena nakon tajmauta, ekipe koja je tražila tajmaut i protivničke ekipe u odnosu na kvalitet protivnika i period igre. Izvršena je analiza igre 60 utakmica prve Španske lige (sezona 2009/10), tj. praćeno je 3, 5 i 10 poseda lopte pre i posle svakog tajmauta ekipe koja je tražila tajmaut i protivničke ekipe.
Rezultati su pokazali da ekipe koje su tražile tajmaut imaju pozitivan efekat kada se radi o postizanju koševa u okviru 3, 5 i 10 poseda lopte (1.59, 2.10 i 2.29) tokom četvrtine. Timovi koji nisu koristili tajmaut imali su negativne efekte po postizanje koševa tokom četvrtine u okviru 3 i 5 poseda lopte (smanjenje postignutih poena za 1.59 i 1.77). Izgleda da treneri svojom taktikom upotrebe tajmauta mogu značajno doprineti konačnom ishodu utakmice.
Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa European Journal of Sport Science za 2013. godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-04-04
četvrtak, 04 april 2013 21:36

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori