Back BesplatanSport.com

Rasne fiziološke razlike određuju učinak u trkama

(3 glasova)
Rasne fiziološke razlike određuju učinak u trkama


U knjizi rekorda najbrži trkači pretežno vode poreklo iz Zapadne Afrike a najbrži plivači su pretežno belci. Studija pobeda elitnih atletičara u proteklih 100 godina otkriva dva upečatljiva trenda: ne samo da ovi atletičari vremenom postaju brži, već postoji i jasna podela među trkačima što se tiče tipa tela i rase.

Prošle godine, inženjer sa Djuk univerziteta objasnio je prvi trend – atletičari postaju brži zato što su sve veći. Edrien Bežan, profesor inženjeringa Djuk Prat škole inženjeringa, sada veruje da može da objasni drugi trend.
U novinama objavljenim online u Međunarodnom časopisu za dizajn, prirodu i ekodinamiku, Bežan, i koautori Edvard Džons, kandidat za doktorat na Kornel Univerzitetu, koji trenutno predaje na Hauard Univerzitetu, i apsolvent na Djuku Džordan Čarls, raspravljaju o tome da odgovor leži u centru za gravitaciju atletičara. Centar se nalazi pretežno više u telu crnaca nego belaca. Istraživači veruju da ove razlike nisu rasne, već pre biološke.
„Postoji veliki broj dokaza koji pokazuju da postoje uočljive razlike u tipovima tela među crnaca i belaca,“ rekao je Džons, koji je specijalizirao gojaznost kod adolescenata, ishranu i antropometrijske mere, studije telesne građe. „Ovo su stvarni šabloni opisani ovde – bilo da su najbrži trkači Jamajčani, Afrikanci ili Kanađani – većini njih se može dokazati poreklo uglavnom do Zapadne Afrike.“
Plivači, rekao je Džons, pretežno dolaze iz Evrope, i stoga su pretežno belci. Takođe je istakao da su u igri i kulturološki faktori, kao što je nedostatak pristupa bazenima onima nižeg društveno-ekonomskog statusa.
Sve se to svodi na telesnu građu a ne rasu, rekli su Džons i Bežan.
„Crnci pretežno imaju duže udove sa manjim obimom, što znači da su njihovi centri za gravitaciju nalaze više u poređenju sa belcima iste visine,“ rekao je Bežan. Azijati i belci pretežno imaju duži torzo, pa su njihovi centri za gravitaciju nalaze niže.“

Bežanove i Džounsove spomenute prethodne studije ljudskog tela koje su otkrile da se, u proseku, centar za gravitaciju za tri procenta više kod crnaca nego kod belaca. Koristeći ovu razliku u tipovima tela, istraživači su izračunali da su crnci trkači za 1,5 procenata brži nego belci, dok belci imaju istu prednost nad crncima u vodi. Razlika može izgledati mala, rekao je Bežan, ali ne kada se uzme u obzir da se ,po pravilu, svetski rekordi obaraju za deliće sekunde.

Centar za gravitaciju Azijata je čak i više u prednosti za plivanje nego za belce, ali zato što oni pretežno nisu toliko visoki, ne postavljaju rekorde, rekao je Bežan.

„Kretanje je, u suštini, neprekidan proces padanja napred,“ rekao je Bežan. Telesna masa pada napred, onda ponovo ustaje. Masa koja pada sa veće visine pada brže. U trčanju visinu određuje centar za gravitaciju. Za najbrže plivače, duži torzo dozvoljava telu da pada napred dalje, jašući veći i brži talas.“

Istraživači su rekli da ova evolucija tipova tela i povećana brzina mogu da se predvide konstrukt teorijom, teorijom prirodnog dizajna koju je razvio Bežan, koja objašnjavarazličite fenomene, kao što je formiranje rečnog korita i osnove kretanja životinja (www.constructal.org).

Džouns je rekao da su razlike u gustini tela crnaca i belaca dobro zabeležene, što pomaže da se objasne druge razlike u zdravlju, kao što je zapažanje da je kod crnkinja manji procenat učestalosti osteoporoze nego kod belkinja, zbog povećane gustine njihovih kostiju.
Džouns primećuje da kulturološke pitanja mogu igrati ulogu u tome koji oblik sportskog takmičenja će neko izabrati i možda se u tome i isticati.

„Kada sam odrastao u Južnoj Karolini, bili smo obeshrabreni da plivamo,“ rekao je Džouns, koji je crnac. „Nije bilo ni približno onoliko ohrabrenja za nas mlade ljude da plivamo koliko je bilo za fudbal ili košarku. Sa odgovarajućim ohrabrenjem, ovo ne mora uvek biti slučaj – pogledajte samo sestre Vilijams u tenisu ili Tajgera Vudsa u golfu.“

Za portal BesplatanSport.com prevela: Jelena Nikolić

Pin It
Jelena Nikolić

Profesor ruskog jezika, prevodilac za ruski i engleski, nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi. Rođena 27.07.1981. godine, živi i radi u Beogradu. Omiljeni sportovi su joj: vožnja bicikla, rolera, tenis i odbojka na pesku.

2012-11-11
nedelja, 11 novembar 2012 12:34

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori