Back BesplatanSport.com

Kasna specijalizacija: ključ za uspeh u vrhunskom sportu!

(1 Glas)
Kasna specijalizacija: ključ za uspeh u vrhunskom sportu!
Kasna specijalizacija: ključ za uspeh u vrhunskom sportu!


U sportskoj praksi već skoro više od veka postoji značajna konfrontacija oko dve osnovne teorijske postavke pravljenja vrhunskih sportista i sportskih rezultata. Dok jedna grupa autora zagovara što ranije uključivanje u sportsku disciplinu i sprovođenje usko specijalizovanih trenažnih sadržaja (poznato pod terminom rana specijalizacija), dotle druga grupa autora jednako uporno zagovara princip po kome je potrebno što kasnije u toku detinjstva početi sa specijalizovanim treninzima za pojedinu sportsku granu (kasna specijalizacija). Međutim, zagovornici obe teorije moraju da se slože oko jedne značajne činjenice: nedostaju dobro kontrolisane studije koje bi potvrdile ili odbacile jednu ili drugu teoriju!

U tom smislu, veseli nedavno objavljeno istraživanje grupe istraživača sa Univerziteta Kopenhagen (Danska)! Oni su na uzorku od oko 200 sportista Danske podeljenih u kategoriju elitnih i neelitnih, pažljivo strukturiranim upitnicima utvrđivali razlike ove dve grupe sportista u periodu rane faze njihovih karijera! Rezultati istraživanja su pokazali da se vrhunski sportisti razlikuju od nevrhunskih najviše po tome što su sa značajnijim obimom i intenzitetom treninga počeli tek u kasnijoj fazi adolescencije (nakon 16 godine)! «Izgleda da je trenažni proces nakon 16 godine, posmatran preko nedeljnog broja sati ali i usko specifičnim trenažnim sadržajima, presudan faktor koji razdvaja elitne od neelitnih sportista. Naročito je važno napomenuti da su vrhunski sportisti bili manje angažovani u sportskim aktivnostima u periodu ranog detinjstva od njihovih neelitnih saigrača»- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa Scandinavian Journal of Medicine& Science in Sports.


Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori