Tenis

(1 Glas)
Tenis
Tenis


Možda je među navijačima individualnog sporta i dalje najpopularniji tenis. Vesti sa velikih i malih turnira, detalji privatnog života sportista, dostignuća i rekordi – sve te informacije su aktuelne i zanimljive fanovima u svim zemljama sveta. Istorija tenisa je put evolucije od “aristokratske” igre ka publici punoj emocija i napetosti.

U nama poznatom obliku tenis je nastao u poslednjoj četvrtini XIX veka. Prva pravila igre su bila formulisana pisanim putem 1873. godine, a već nakon 4 godine u Londonu je počeo prvi Vimbldonski turnir, najstarije takmičenje “Velikog šlema”.
Ovim terminom se svet tenisa obogatio 1930-ih. Sve do sredine veka u svetskom tenisu dominirali su predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Australije i Francuske. U skladu sa tim, kao najprestižniji svetski turniri bila su priznata otvorena prvenstva tih zemalja. Počeci tri turnira “Velikog šlema” sežu u pretprošli vek, a “najmlađi” – Australian Open – održan je 1905. godine.
Prvi teniser koji je pobedio na sva četiri turnira u jednoj sezoni bio je Don Badž (1938), a od žena Morin Konoli (1953).
Evolucija ne stoji u mestu – za više od jednog veka postojanja tenis se radikalno izmenio. To se tiče kako stila igre – odmereno prebacivanje loptice preko mreže zamenjeno je agresivnim energičnim delovanjem – a takođe i spoljašnjeg izgled tenisera. Sportisti s početka veka nisu izlazili na teren bez dugih pantalona i cilindara, a  kao obavezan deo ženske odeće smatrani su korseti i duge suknje. Savremeni izgled teniska forma je dobila 1950-ih godina. Tada je ona svuda bila bela, ali sada teniseri mogu slobodno da izlaze na teren u omiljenoj boji. Izuzetak je Vimbldon, čiji se upravnici ne ustručavaju da pošalju na presvlačenje čak ni superzvezde koje narušavaju “beli” dres kod.

Savremeni navijači imaju sreće – oni mogu uživo da prate igru tenisera koji važi za jednog od najboljih u istoriji. Švajcarac Rožer Federer je 16 puta postao vlasnik nagrada turnira “Velikog šlema”, 5 puta zaredom je pobedio na otvorenom prvenstvu SAD-a i Vimbldonu, četiri i po godine zauzimao je prvo mesto na sveskoj rang listi. To su osnovni rekordi Federera, a on još uvek nastavlja da igra tenis na najvišem nivou.
2012. godina može Federeru (koji je napunio 30 godina) doneti nove pobede i dozvoliti mu da se udalji od konkurenata.
Tenis u Rusiji je neobično popularna i uspešna forma. Moglo bi se reći da je“Proizvodnja” mladih zvezda tenisa poslednjih godina postavljena u jednom toku. To se naročito tiče ženskog tenisa: već je teško setiti se vremena kad među prvih pet na svetskoj rang listi nije bilo nijedne ruske državljanke. Anastasija Miskina, Svetlana Kuznjecova, Marija Šarapova, Dinara Safina, Vera Zvonarjeva, Nadežda Petrova i mnoge druge izvanredne sportistkinje su imale veliki broj pobeda na turnirima visokog nivoa i svojim primerom su na teren dovele stotine i hiljade potencijalnih “zvezda”.

Sa engleskog prevela: Jelena Nikolić
link>>

Pin It
Jelena Nikolić

Profesor ruskog jezika, prevodilac za ruski i engleski, nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi. Rođena 27.07.1981. godine, živi i radi u Beogradu. Omiljeni sportovi su joj: vožnja bicikla, rolera, tenis i odbojka na pesku.

2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori