Back BesplatanSport.com

Treba li šah da bude olimpijski sport?

(4 glasova)
Treba li šah da bude olimpijski sport?
Treba li šah da bude olimpijski sport?


Aleksandar Žukov, predsedavajući Ruskog Olimpijskog komiteta, zadužen za organizovanje Zimskih igara 2014. godine u Sočiju, nedavno je u izjavi istakao da će navaljivati da se šah uključi u olimpijski program. Isprva ovo može izgledati čudno. Najzad, Olimpijada je atletsko izvođenje, a šah uopšte ne uključuje mnogo fizičke aktivnosti, stoga se ne bi uklopio među druge događaje.

Ali, u suštini, postoji duga istorija o ovom tipu propagiranja šaha i sledbenici igre teže da budu poprilično vatreni u svojim mišljenjima o tome da li bi, ili ne, šah trebalo da se smatra sportom.
Ako pitate igrače, nema pogovora: Šah je sport. Profesionalni igrači šaha smatraju sebe sportistima, a igrom upravlja organizaciono telo koje je veoma slično telima koja upravljaju drugim profesionalnim sportskim ligama.
Upravljačko telo, poznato kao FIDE (Fédération Internationale des Échecs), nadgleda brojna nacionalna upravljačka tela i član je Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK-a) koji priznaje šah kao zvaničan Međunarodni sport. Uprkos činjenici MOK nikada nije smatrao prikladnim da se za šah napravi pravi događaj na Olimpijadi.

I zašto MOK nikad nije uključio šah? Ispostavlja se da na ovo pitanje nije lako dogovoriti. MOK donosi svoje odluke onako kako smatra da treba i uglavnom ne obrazlaže svoje mišljenje koje stoji iza toga. Postoje i druga zbunjujuća neuključivanja (da ne govorimo o zbunjujućim uključivanjima) – naprimer, zašto je rukomet uključen a ragbi nije? Ne postoji red u ovom sistemu. Moguće je da jednostavno nema ljubitelja šaha u MOK.
Ali protivnici uključivanja šaha ističu jednostavnu činjenicu da postoje mnoge igre sa međunarodnom molbom koja nužno ne garantuje uključivanje u atletski orijentisanu Olimpijadu. Mnoge kartaške igre, naprimer, imaju međunarodnu molbu, a takođe i motosportovi, bilijar, ribolov i druge igre na tabli kao što je “checkers” (igra dame). Ako bi MOK prihvatio šah to bi igrama otvorilo put ka molbama iz svih vrsta drugih neatletskih sportova.      
Možda je to ono što MOK ima na umu kad odbija molbe advokata šaha. Članovi komiteta moraju da zaštite integritet i tradicije svojih dešavanja, i odobravajući previše radikalnih promena može da naškodi razvoju Olimpijade na duže staze. U međuvremenu, ima mnogo onih  Međunarodnih događaja, koji nisu olimpijski za profesionalne igrače šaha da se na njima takmiče.

Sa engleskog prevela: Jelena Nikolić

Pin It
Jelena Nikolić

Profesor ruskog jezika, prevodilac za ruski i engleski, nastavnica engleskog jezika u osnovnoj školi. Rođena 27.07.1981. godine, živi i radi u Beogradu. Omiljeni sportovi su joj: vožnja bicikla, rolera, tenis i odbojka na pesku.

2012-07-11
sreda, 11 jul 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori