Back BesplatanSport.com

„Vojvotkinje“ - Američki fudbal na ženski način

(0 glasova)
„Vojvotkinje“ - Američki fudbal na ženski način
„Vojvotkinje“ - Američki fudbal na ženski način


Prvi klub za devojke osnovan je aprila ove godine u Novom Sadu.
Američki fudbal u našoj zemlji nema dugu istoriju. Naime, kao počeci pominju se 2002. i 2003. godina, kada je osnovan i Savez američkog fudbala Srbije. Prva asocijacija na ovaj sport najčešće je grubost i igra koja je namenjena muškarcima.To potvrđuje i činjenica da je u Srbiji za relativno kratko vreme osnovano više od dvadeset muških klubova, a okupljena je i reprezentacija.
Međutim, važnost sporta je u tome što ne poznaje razlike i ograničenja. Prvi klub američkog fudbala za devojke osnovan je aprila ove godine u Novom Sadu. „Vojvotkinje“ („Angel duchesses“) odlučile su da se upišu u istoriju kao prvi ženski klub na Balkanu koji se bavi ovim sportom. Predsednica ovog kluba, Mia Bajin, tvrdi da osnivanje kluba za nju nije bio problem, iako u to vreme nije bilo ni pomena o osnivanju ženskih klubova:

-    S obzirom na to da sam na funkciji potpredsednika kluba američkog fudbala „Novi Sad Dukes“, sama ideja o osnivanju ženskog kluba bila je logičan sled okolnosti, posebno uz činjenicu da u Evropi već postoje ženski klubovi, kao i ženska liga. Na našu sreću, nedugo nakon nas, osnivaju se klubovi u Zagrebu, Splitu, Kragujevcu, a nedavno i u Kraljevu.

Devojke treniraju beskontaktnu varijantu fudbala, takozvani „flag football” gde mogu da se takmiče i protiv muškaraca. Igra se bez opreme, jer nema obaranja igrača, a poenta je u tome da se rivalu oduzme zastavica koja se nalazi oko struka.

-    Američki fudbal je sam po sebi veoma atraktivan sport, koji mnogima izgleda kao puko trčanje, udaranje i obaranje na terenu, što naravno, i nije baš tako, već je u pitanju sport koji zahteva izuzetnu fokusiranost i brzinu razmišljanja – dodaje Bajin.

Iako vlada velika zainteresovanost među Novosađankama, još ne postoji dovoljan broj devojaka za fudbal koji bi se igrao pod opremom („tackle football”). Ipak, već sada može da se napravi A i B tim za beskontaktnu varijantu ovog sporta.

“Vojvotkinje” još uvek nisu odigrale svoju prvu utakmicu, jer su pažnju posvetile pripremama. U Srbiji ne postoji takmičenje na kome bi mogli da učestvuju i ženski klubovi, ali van naše države situacija je drugačija:

-    Van Srbije postoji pregršt takmičenja u kojima će „Vojvotkinje” učestvovati u narednim godinama. Pored toga, u Srbiji već postoje uslovi da se organizuje liga, tako da očekujemo da će 2012. godina biti u znaku ženskog američkog fudbala – objašnjava Bajin.

Devojke koje čine ovaj tim su zaposlene, idu u srednju školu ili studiraju. Pored redovnih obaveza, mnoge od njih imaju i dodatna intersovanja. Većina se bavila nekim sportom ili to čini i dalje, uz treniranje fudbala u kome su se potpuno pronašle. Predsednica kluba Mia Bajin kaže da fizičke predispozicije za ulazak u tim nisu bitne, jer za svaku devojku postoji pozicija na terenu. Upis je otvoren tokom cele godine, a više informacija može se pronaći na sajtu www.angel-duchesses.com.

Aleksandra Kekić

Antrfile – Moto „Vojvotkinja“

U redu je čak biti i uplašen u ovom sportu, jer uplašen je i onaj, tj. ona do tebe.
Neki se boje onoga što neće postati, dok se drugi boje onoga što ti možeš postati.
Mi znamo od čega smo napravljene i imamo nešto bitnije od hrabrosti, a to je strpljenje.
Onaj ko pada i pada iznova i iznova, ali i ustaje - zato i uspeva.
Jer, kad stanemo sve u krug na kraju treninga i zagrlimo se,
tad prenosimo sve jedna na drugu svaku suzu, kap znoja, urlik i nagon za pobedom.
Ruka na ruku, čvrsto - jedan, dva, tri - Vojvotkinje!

 

 

Pin It
2012-06-26
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori