Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Sport
  • Profesionalne plesačice: oligomenoreja i pothranjenost da, ženska sportska trijada ne!

Profesionalne plesačice: oligomenoreja i pothranjenost da, ženska sportska trijada ne!

(1 Glas)
Profesionalne plesačice: oligomenoreja i pothranjenost da, ženska sportska trijada ne!

Ženska sportska trijada predstavlja  sindrom koji se javlja kod sportistkinja koje su angažovane u sportskim aktivnostima u kojima postoji naročita potreba za održavanjem minimalne telesne mase. Ovaj sindrom karakteriše poremećaj u načinu ishrane, oligomenoreja i smanjena mineralna gustina kostiju. Takođe, sindrom izaziva veći broj neželjenih efekata po zdravstveni status i smatra se veoma nepoželjnom posledicom učestvovanja u pojedinim sportovima.

Nedavno objavljeno istraživanje se bavilo upravo pitanjem ženske sportske trijade na uzorku profesionalnih plesačica. Na uzorku od 47 studentkinja modernih umetnosti izvršena je analiza povezanosti oligomenoreje, pothranjenosti i gustine kostiju. Studentkinje su podeljene u dve grupe  u odnosu na BMI indeks i poređene međusobno i sa kontrolnom grupom (osobe normalne konstitucije, amenoreične i relativno fizički neaktivne)  u parametrima gustine kostiju. Rezultati istraživanja su pokazali da se studentkinje koje imaju BMI indeks ispod 18,5, dakle spadaju u kategoriju pothranjenih osoba i imaju oligomenoreju, ne razlikuju značajno u gustini kostiju od kontrolne grupe, dok se druga grupa studentkinja odlikuje značajno većim vrednostima gustine kostiju od kontrolne grupe! Izgleda da visok nivo fizičke aktivnosti  i veliki broj skokova koje studentkinje izvode tokom nastave  eliminiše negativne efekte oligomenoreje i pothranjenosti na gustinu kostiju - zaključuju autori!
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa Journal of Sports Sciences za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori