Plemenska fuzija

(0 glasova)
Plemenska fuzija

Plemenska fuzija (Tribal Fusion) prvenstveno podrazumeva fuziju joge i plesa, i to "plemenskog plesa", odnosno stila koji se zove American Tribal Style (ATS).
ATS je nastao šezdesetih godina dvadesetog veka, kada je Amerikanka Džamila Salimpur, direktorka plesne kompanije Bal-Anat, inspirisana plesovima Srednjeg istoka, Severne Afrike i Mediterana, odlučila da izmisli svoj plesni stil. Posle Džamile, pojavila se Marša Ačer, njena učenica, koja je ovaj isti ples iskoristila da uvede još jednu novinu: učinila je da ovaj ples prestane da bude individualan i pretvorila ga je u grupni, čime je potencirala duh zajedništva, otuda i naziv “trajbl” (plemenski). Konačan oblik ovom plesu dala je Karolina Nerikio, koja je oformila grupu koju je nazvala «Fat Chance Bellydance» i osmilila način da njena grupa isključivo simultano improvizuje. Grupna simultana improvizacija je originalna plesna forma koja zahteva potpuno drugačiji mentalni stav od uobičajenog, pa je zbog toga zahtevnija u mentalnom, nego u fizičkom smislu.

Iz grupe "Fat Chance Belly Dance" izdvojila se jedna plesačica i učenica Karoline Nerikio, Džil Parker, koja je preuzela inicijativu i od Karolininog plesa, koji uprkos svoj lepoti i korisnosti, jeste ples ograničavajućih pokreta, napravila je nešto izražajniju plesnu formu. Njen doprinos je najveći u smislu da je poslužila kao inspiracija i podrška drugim plesačicama koje su nastavile svoju potragu za suštinom plesa i inicirale novi pravac: tribal fusion (trajbl fjužn, plemenska fuzija). One su najpre ukinule imperativ grupne simultane improvizacije i plesačicama dale opciju da biraju da li će plesati samostalno ili sa nekim i da li će se držati u napred određenog sleda pokreta, odnosno koreografije, ili će improvizovati u datom trenutku. Onako ograničavajuće pokrete su u potpunosti oslobodile tako da je iz trajbla moguće otići u bilo kom plesnom pravcu. One su učinile da ovo postane beskrajna umetnost i po vertikali i po horizontali. Po vertikali u smislu odabira muzike: moguće je plesati na bilo koju muziku koja inspiriše igračicu, od ozbiljne do tehno muzike, a po horizontali u smislu odabira pokreta. U trajbl fjužnu ne postoje pogrešni pokreti, jer sve je dozvoljeno. Postoji samo pogrešan mentalni stav, a to je nesvesnost. Sve ostalo je dozvoljeno.

Jedna od inicijatorki ovog pravca, Rejčel Brajs, koju sada smatraju i divom trajbl fjužna je ujedno i dugogodišnja jogina. Ona je prva ozbiljnije spojila ove dve discipline: jogu i ples. Kada sam svoju učiteljicu joge pitala da li je taj spoj moguć i na koji način je moguć, ona mi je odgovorila: «Joga je stanje duha. Kada uđeš u to stanje, ti odatle možeš da ideš u ples, možeš da ideš u šetnju, možeš da se svađaš... Možeš da radiš šta hoćes...» I to je upravo ono što Rejčel radi, koristi jogu za «zagrevanje», ali ne «zagrevanje» samo tela, već i duha. I kada plesačica uđe u to stanje, počinje ples, koji kao da se na taj način spontano desi, kao da to onda nije nešto što igračica namerno radi i trenira, već prirodna potreba. Rejčel, baš kao i na časovima joge, časove završava smirivanjem organizma i meditacijom. 
Zbog takve neograničenosti pokreta u okviru "plemenske fuzije" nastale su razne podgrupe: Balkan fusion, hip-hop fusion, flamenko fusion, gothic bellydance, tribal fusion burlesque...

Bavljenje trajblom podrazumeva izuzetno dobru fizičku formu, zbog čega se na određenom nivou uz jogu, počinje i sa vežbama pilatesa i vežbama sa opterećenjem. Da bi telo moglo da izvede sve što duša ima potrebe da iskaže, potrebna je ogromna fizička snaga.

Kroz ovakav spoj joge i plesa igramo se sa energijama pet metafizičkih elemenata i to na sledeći način:

- vazduh kroz pranajame, jogičke vežbe disanja
- voda putem “slow moves”, sporih plesnih pokreta koji zaista podsećaju na vodu koja se preliva iz dela u deo tela ili prolazi kroz njega… Ovu vrstu pokreta neki zovu i “liquid moves” (tečni pokreti).
- zemlja putem vrste pokreta koji se zovu “pops&locks” što su zapravo odsečni plesni pokreti, preuzeti iz hip-hopa i obrađeni na poseban način
- vatra se osvešćava izvodeći plesni pokret zvan “shimmy”, a radi se o vibracijama; ova vrsta pokreta je uzeta iz orijentalnih plesova.
- etar se oživljava putem meditacije.

Kroz ovu disciplinu uči se izolovano pomeranje određenih delova tela, određenih mišića, nezavisno od ostatka tela. Na primer, ako se pomera samo desna lopatica, vertikalno, gore-dole, onda se to čini potpuno izlovano i nezavisno od stalih delova tela: rame miruje, ruka miruje, svi ostali leđni mišići miruju…

Plemenska fuzija je osmišljena za ljude bez obzira na pol, godine, fizički izgled, fizičke nedostatke i sve ostale stvari kojima ljudi pridaju značaj. Namenjena je svakome ko prvenstveno voli muziku, potom želi da pokrene telo i bude u formi, ima potrebu da se oseća sjajno, ali i svakome ko ima potrebu i hrabrost da se suoči sa samim sobom.

Hana Warda - Srpski stil plemenske fuzije

Pin It
2012-01-29
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori