Back BesplatanSport.com

Joga za smanjen kardiovaskularni stres

(1 Glas)
Joga za smanjen kardiovaskularni stres

Svedoci smo globalne popularnosti joge. Iako o njoj često razmišljamo pre svega sa duhovnog aspekta, u samom značenju reči Joga (što u bukvalnom prevodu sa Sanskritskog znači veza  duha i tela) jasno je da ovaj vid aktivnosti podrazumeva i određeni nivo fizičke aktivnosti. Takođe, iako joga predstavlja aktivnost za koju se duži vremenski period zna da ostvaruje pozitivne efekte na mentalno zdravlje, tek od skorije postoje i istraživanja koja istražuju njen uticaj na biološki status organizma. Jedno nedavno objavljeno istraživanje je upravo utvrđivalo akutne efekte joge na kardiovaskularne odgovore organizma.

Grupa istraživača sa Univerziteta Lahore (Pakistan) je na uzorku od 50 zdravih muških osoba utvrdila da primena joge dovodi do akutnog pada srčane frekvence u miru, sistolnog krvnog pritiska kao i do povećanog maksimalnog minutnog volumena pluća, u odnosu na kontrolnu grupu koja je isti vremenski period mirno sedela. Ovakav odgovor organizma je veoma pozitivan s obzirom da dovodi do smanjenog nivoa opterećenja na srčani mišić, što dugoročno može da dovede do boljeg kardiovaskularnog zdravlja. Izgleda da je akutni efekat joge pre svega povezan sa smanjenom aktivacijom simpatičkog nervnog sistema koji posledično dovodi do širenja perifernih krvnih sudova.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Journal of Exercise Physiology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori