Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Sport
  • Nivo kardiorespiratorne izdržljivosti u detinjstvu je povezan sa adolescentskom gojaznošću

Nivo kardiorespiratorne izdržljivosti u detinjstvu je povezan sa adolescentskom gojaznošću

(2 glasova)
Nivo kardiorespiratorne izdržljivosti u detinjstvu je povezan sa adolescentskom gojaznošću

Gojaznost predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema današnjice. Procenat gojaznih osoba na svetskom nivou neprestano raste u poslednjih 20 godina i prema stavu Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) predstavlja jednu od najvećih pretnji po zdravlje ljudi. Posebno veliki problem predstavlja značajan porast gojaznosti kod dece, jer je pokazano da gojazna deca imaju tendenciju da ostanu gojazna i kasnije u toku života  a da takve osobe imaju još izraženije zdravstvene probleme od osoba koja su postala gojazna u kasnijem periodu života. Stoga prevencija gojaznosti dece postaje predmet zanimanja mnogih istraživačkih studija, a izgleda da i u ovom slučaju fizička aktivnost igra značajnu ulogu.

Tako, grupa istraživača iz Evrope (Švedska,Estonija,Španija) je u prospektivnoj šestogodišnjoj studiji, na uzorku od 598 dece uzrasta 9,5 godina, utvrđivala faktore koji utiču na pojavu gojaznosti u pubertetu. Rezultati studije pokazali su da je nivo kardiorespiratorne izdržljivosti (Vo2max) najveći negativni prediktor gojaznosti. Pomalo i iznenađujuće, rizik za pojavom gojaznosti se smanjuje čak 10% sa porastom Vo2max od 1 ml/kg/min. Istraživači zaključuju da je izgleda potrebno reafirmisati značaj redovne fizičke aktivnosti visokog intenziteta dece od najranije mladosti.
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori