Back BesplatanSport.com

Više fizičke aktivnosti znači bolju kontrolu telesne mase

(3 glasova)
Više fizičke aktivnosti znači bolju kontrolu telesne mase

Ako vam se čini da će u skorijoj budućnosti jedini konfekcijski broj biti „XXXXL“, znajte da niste puno pogrešili! Po rezultatima poslednjih istraživanja, preko 66% populacije odraslih  u razvijenim zemljama spada u kategoriju predgojaznih i gojaznih osoba. Međutim, redukcija telesne mase kod ove populacije već od 3-5% značajno smanjuje rizik od nastanka velikog broja oboljenjai stoga se snažno preporučuje od strane najuticajnijih zdravstvenih ustanova. Fizička aktivnost je prepoznata kao važan faktor u dugoročnoj kontroli telesne mase – u cilju redukcije, prevencije porasta ili održavanja poželjne telesne mase nakon perioda mršavljenja.
Zvaničan stav američkog Koledža za sportsku medicinu nedavno je dopunjen i sada jasnije definiše preporučen nivo fizičke aktivnosti u cilju kontrole telesne mase. Sa novim saznanjima o obimu fizičke aktivnosti neophodne za pozitivan uticaj na telesnu masu, povećava se efikasnost programa za poboljšanje telesne kompozicije predgojaznih i gojaznih osoba. Prema ovim preporukama potrebno je nedeljno sakupiti barem 250 min. aktivnosti umerenog intenziteta u cilju efikasne kontrole telesne mase. Bilo da želite da redukujete svoju telesnu masu, preventivno delujete ili održite teškom mukom stečeni manji broj na vagi ili u ormanu, preporuka najuticajnije ustanove na svetu glasi: 50 minuta 5 puta nedeljno je OK!
Članak je objavljen u februarskom broju časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2009 godinu!

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori