Back BesplatanSport.com

Način da Yo-Yo efekat postane prošlost

(2 glasova)
Način da Yo-Yo efekat postane prošlost

Ono što neprekidno muči pojedince koji su poklonici raznih dijeta, jeste da kad  naglo izgube kilažu ona se naglo i vrati! Da li ste se zapitali zašto je to UVEK tako?! Prvo, pre nego što dobijemo odgovor, moramo saznati o čemu se radi…

Čuveni  “ yo-yo “ efekat jeste kada, sa nekom dijetom  izgubimo npr. 10 kg, pa za vrlo kratko vreme (kada prekinemo sa dijetom) vratimo  istu kilažu, pa čak nekada i malo više.
Ključ je – razumevanje metabolizma. Kroz evoluciju čovek je razvio dva primarna principa na kojima funkcioniše njegov metabolizam.

U momentima kada hrane nema ni blizu nego što je dovoljno,  telo pokušava da štedi svu moguću energiju, pre svega usporavajući metabolizam. Odnosno, smanjenje svih mogućih aktivnosti.
Takav režim funkcionisanja nazivamo – „ preživljavanje“ .

Nasuprot ovog principa imamo onaj drugi, tj. kada imamo više hrane u izobilju i hraneći se u velikim količinama. Kada unosimo veću količinu hrane, tada naše telo prosto „lepi“ višak i tako se stvara salo.  Jednostavno, telo čuva višak energije  za periode kada je neće biti dovoljno.
Ovaj režim se zove „sakupljanje“.

Stoga „ yo-yo“ se javlja kada jedan izvesni period gladujemo, a zati se vratimo na „normalan“ način ishrane. Ili drugim rečima pravimo korak napred – korak nazad!
To je ono što je kod većine ljudi koji su imali ovo iskustvo frustrirajuće!

Rešenje je prestati držati „dijete“ poput onih npr. jesti dve jabuke dnevno, kivi, kupus dijeta… i slične budalaštine. Jer svaki put kada neku od esencijalno bitnih materija (a to su proteini, ugljeni hidrati, masti), drastično smanjimo ili još gore izbacimo potpuno naše telo gladuje!
Logično tada „prezivljavamo”, gladujemo sa takvom  ishranom i naravno mršavimo.
Problem je kada se držanje „dijete“ završi  (jer jesti dve jabuke dnevno ili salatu ne može se  upražnjavati doživotno) počnemo ponovo da jedemo kao ranije kilaža se vraća polako.

Vraća se jer organizam svaku priliku u „preživljavanju“ koristi da skupi zalihe!  Zato kada počne ponovo da jedete „normalno“ kilaža se vraća jer telo pravi zalihe!

Ali nema brige…stiže rešenje!
Da bi „yo-yo“ efekat postao prošlost…PROČITAJTE sledeće:


Hraniti se „čisto“, što dalje od sebe držati beli sećer, brašno, zasićene masti i slične nepotrebne stvari.


Sledeći korak – izbegavati ove namirnice što češće minimum šest dana u nedelji. Povremeno je „prestup” dozvoljen (pa čak nekad i bitan, al to je sad neka druga priča).


Izračunati dnevnu kalorijsku  potrošnju za nas i smanjiti ukupan kalorijski unos za 20 % .
Jer ako smanjimo unos kalorija u početku za više od 20 % jednostavno unećemo vrlo malo kalorija i organizam startuje sa „preživljavanjem“!…A pretpostavljate šta nas na kraju onda čeka? Pa „yo-yo“!

Dominantno kada su u pitanju ugljeni hidrati unositi najviše složene, dok su prosti dozvoljeni odmah nakon treninga (jer je tada organizmu potrebna brza dopuna energije!) .
Dnevni unos ugljenih hidrata rasporediti po prepodnevnim obrocima.
Proteine unositi iz što kvalitetnijih mesa, posnih sireva, jaja. U svakom slučaju mesne prerađevine ne dolaze kao opcija!

Masti obavezno unositi!! Ali iz koštunjavog voća, hladno ceđenih ulja. Uglavnom ih jesti u kombinaciji sa proteinima i to u poslednjem dnevnom obroku.

Ne gladovati, već napraviti lični plan ishrane i držati se plana!
Definisati kratkoročne i dugoročne ciljeve u vezi sa formom.
U odnosu na trenutni cilj napraviti TAČNU PROPORCIJU unosa ugljenih hidrata, proteina i masti.

Početi sa treninzima. Trening je trening!
Na ovaj način ćemo kilažu gubiti postepeno i sigurno, naravno ne i brzo. Ako brzo gubimo kile, isto tako ćemo ih brzo i vratiti. Stoga nam je potrebna prava strategija. Menjanje celokupnog životnog stila jeste put koji daje dugotrajne rezultate. Tek kada spoznamo uzroke tada ćemo i otkloniti posledice. Kratkotrajna rešenja poput „brzih dijeta” sa kojima brzo gubimo kile, daju samo privremene rezultate.

Uspešnost estetskog izgleda direktno 70% zavisi ot toga kako se hranimo. Ponavljam 70%!!
Ne treba da držimo dijete, već da držimo do sebe. Konkretno menjajući životne navike i stil onako kako to priliči uspešnim osobama!

P.S. Činjenice napisane u ovom tekstu nisam ja izmislio.
One su samo odraz onoga kako ljudsko telo funkcioniše, pa se samo trudim da taj „univerzum u malom“ što bolje dočaram“.

Pin It
Marko Vlajić - Fitnes kreator

Zovem se Vlajić Marko, rođen 07.04.1983. u Novom Sadu. Još u ranim fazama svog života, bio sam upoznat i opredeljen ka sportskim aktivnostima. Vremenom, trening više nije bio samo trening već je postao način života. Vođen time, upisao sam studije na Višoj trenerskoj školi u Novom Sadu na smeru fitness.Nakon završenih studija, javila se još veća potreba za novim znanjem, iskustvima i spoznajom onoga što fitness i generalno zdrav život predstavljaju. Upuštam se u istraživanje, kroz sopstveni rad i rad sa drugim ljudima kroz vođenje treninga, regulisanje ishrane, oporavka, motivacije i svih ostalih segmenata fitness-a. Ovakav način života postavši mi…

Adresa sajta www.fitnesskreator.com

Najnovije od Marko Vlajić - Fitnes kreator

2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori