Sagorite masti

(1 Glas)
Sagorite masti

Podstaknite telo na bolje sagorevanje masti. Na početku svakog vežbanja telo kao izvor energije troši glikogen koji je skladišten u mišićima i jetri, a on hemijskim procesima nastaje iz ugljenih hidrata. Daljnja potrošnja zavisi prvenstveno od intenziteta vežbanja, ali i od trajanja aktivnosti. Upotreba masti kao izvora energije moguća je jedino uz dovoljnu količinu kiseonika koju unosimo u organizam. Najnovija istraživanja potvrđuju da je najdelotvoprnija oksidacija masti između 60 - 75% opterećenja ...

Telo vrlo racionalno koristi glikogen kao izvor energije i zato će se kad god je moguće "prebaciti" na potrošnju masti. Da bi sačuvao zalihe glikogena, organizam počinje trošiti masnoće 20-ak minuta nakon početka vežbanja ukoliko se nalazimo u adekvatnoj aerobnoj zoni, a nakon 30 minuta kontinuiranog vežbanja udeo potrošnje masti će biti znatno veći. S vežbanjem ipak ne treba preterivati jer se nakon sat vremena vežbanja potrošnja masnoće povećava za beznačajnih 10% dok opasnost od povreda drastično raste.
Dobra je vest da je metabolizam tela ubrzan još neko vreme nakon vežbanja i da i dalje ima povećanu potrebu za energijom. Iz tog  razloga dobro je kretati se kad god je moguće bez obzira da li imate problema s telesnom težinom ili ne, čak i 10-15 minuta je više nego ništa.
Najdelotvornije vežbanje je ono koje će uposliti i zamoriti više mišićnih grupa. Upotreba bučica i aktiviranje mišića gornjeg dela tela (ruku i ramenog pojasa) povećava ukupni intenzitet vježbanja za oko 30%, a bez ubrzanja tempa muzike ili dodavanja high impact koraka što čak ne odgovara velikoj većini vežbača.

Velika zabluda je da se vežbama za trbušne mišiće skida salo na stomaku Na žalost svih nas, zadnje mesto gde ćete izgubiti naslage masnog tkiva su ona područja gde ste ih prvo dobili, a to su najverovatnije stomak i bokovi. Redukcija masnog tkiva i kontrola telesne težine najuspešnija je u kombinaciji redovnog  vežbanja i redukciji unosa kalorija ali posebno promeni loših prehrambenih navika. Zato, zaboravite čajeve, praškove, tablete, sirće, magnete i čudesne sprave sa TV reklama! Koristite svaku priliku za kretanje: dođite do teretane pešice, hodajte do posla, vozite bicikl... Samo strpljivim radom i kontolisanom ishranom možete doći do željene figure.

Autor: Nebojša Durković
web: Sport and fitness advisor

Pin It
2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori