Naglo mršavljenje

(1 Glas)
Naglo mršavljenje


Naglo mršavljenje izaziva stres! Kada vam neko kaže da mršavi tempom od 5 kg nedeljno – ne verujte! Kada vam neko nudi sjajnu dijetu koja bez truda i odricanja skida 10 kg mesečno – ne verujte. Kada vam neko kaže da bez ikakvih posledica gubi 30 i više kilograma – ne verujte! Zašto? Jednostavno zato što mršavljenje nije tako jednostavno kao što marketing stručnjaci u svojims potovima prikazuju. Mršavljenje je stres za organizam i njegovo normalno funkcionisanje ili ako hoćete to je pravi udar na metabolizam. I kakva je reakcija tela? Ono se brani i služi «trikovima» kako bi zadržalo postojeće stanje. A kad slučajno upadnete u euforiju zbog «fantastičnih» rezultata, eto razočarenja jer telo postaje imperija koja uzvraća udarac i telesna težina se vraća nazad.

 Upravo zato mnogi iskusni svetski stručnjaci kažu da je skidanje debljine najgori mogući posao! Treba prevesti jedno stanje tela u drugo (novo) stanje, treba okrenuti sklopku u glavi a to može samo relativno mali broj ljudi! Nuditi svim debelim ljudima isti recept za mršavljenje je nemoguća misija jer svačiji metabolizam je drugačiji. Kako izgubiti težinu bez stresa? Kako naći optimalnu meru za redukciju unosa hrane? Kako sprečiti glad? Ova naizgled laka i jednostavna pitanja nisu do danas dobila definitivni odgovor, a desetine svetskih kompanija intenzivno tragaju za čarobnim formulama koje bi osigurale – uspeh. Međutim, sredstvo za mršavljenje bez obzira na kojoj osnovi bilo samo je pomoćno sredstvo u procesu a čovek koji želi mršaviti je centralna figura. Na žalost, u najvećem broju slučajeva ta osoba podsvesno smatra da svi drugi trebaju učiniti više za njegovu debljinu nego on sam. A tome su u velikoj meri krive reklamne poruke koje «maze i paze» potrošače izjavama poput onih: «mršavite bez truda i muke», «dok vi spavate salo se topi» itd. Ukratko; mršavljenje je mučenje, a malo ko je spreman proći kroz takvu vrstu muke. Proizvođači to dobro znaju pa  «uljuljkuju» korisnike obmanama o brzom i laganom poslu !A šta rade osobe iz vaše okoline na primer iz porodice? Takođe paze i maze, podhranjuju iluzije gojaznog člana, a sve u dobroj nameri da ga ne povrede, da mu ne ruše samopouzdanje itd. Sasvim logično da su učinci kontraproduktivni jer se podržavaju loše osobine.

Čovek se ne motiviše podilaženjem već sasvim suprotno – stavljanjem pred zid tj tamo gde više nema vrdanja već gde treba izabrati jedino ispravan put. Kao primer često  spominjem neobičan mentalitet viđen u Kaliforniji; zbog činjenice da je debljina postala prava pošast, na TV i u novinama se formira slika kako je debljina normalna stvar što naravno implicira da su svi ostali nenormalni. I pored toga što je svim učesnicima u borbi protiv gojaznosti sasvim jasno šta je u pitanju i kako treba raditi radi, ipak svi sklapaju kompromise, a to onda znači povećanje broja gojaznih – naročito mladih...U mnoštvu informacija i dezinformacija na američkoj sceni kada je u pitanju redukcija telesne težine, najveću ulogu je odigrala Oprahs svojom TV emisijom gde je vrlo pošteno prikazala problem u celini kao i kobne zdravstvene posledice koje iz toga proizilaze. Ona je jednom lepo rekla – kako možete prihvatiti da je to normalno stanje kad čovek od 150 kg ne može sesti u standardni auto ili na sedište aviona, kada za sebe nigde nemože naći odeću ili kad u lift za 4 osobe s njim mogu stati samo još osobe??

Pin It
-0001-11-30
utorak, 21 maj 2013 08:47

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori