Back BesplatanSport.com

Samokontrola igra značajnu ulogu u programima mršavljenja

(0 glasova)
Samokontrola igra značajnu ulogu u programima mršavljenja

Pandemija gojaznosti uslovila je kreiranje velikog broja strategija u borbi protiv ove ozbiljne pretnje javnom zdravlju. Od velikog broja parametara o kojima treba voditi računa pri kreiranju programa za redukciju telesne mase, u fokus naučne i stručne javnosti sve češće ulaze i modaliteti ponašanja, od kojih je samokontrola jedan od najznačajnijih.
Samokontrola predstavlja sposobnost jedinke da promeni sopstvenu reakciju i dovede je u ravan sa idealima, moralnim normama i socijalnim očekivanjima, a u cilju podrške ostvarivanju dugoročnih ciljeva. Nedavno sprovedena studija od strane tima stručnjaka Departmana za psihijatriju i ljudsko ponašanje u Providensu (SAD) ispitivala je učešće objektivno merene samokontrole u programu mršavljenja. Samokontrola je povezana sa pozitivnim zdravstvenim ishodima, međutim, po rečima jednog od autora ‘‘iako je logično da veća samokontrola donosi bolje rezultate u programima mršavljenja ovo je prva studija koja se bavila odnosom samokontrole i rezultata programa za mršavljenje’’.
Četrdeset ispitanika je učestvovalo u šestomesečnom programu za mršavljenje i rezultati istraživanja su pokazali da su veća samokontrola i njeno povećanje povezani sa gubitkom kilograma, većom učestalosti u tretmanima, pridržavanjem dijete sa niskim sadržajem masti i povećanjem nivoa fizičke aktivnosti. ‘‘Ovi rezultati ukazuju da samokontrola igra važnu ulogu u uspešnom mršavljenju’’ zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa Obesity Research & Clinical Practice za 2013. godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-04-15
ponedeljak, 15 april 2013 06:20

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori