Sit gladnom nikada ne veruje!

(2 glasova)
Sit gladnom nikada ne veruje!


Glad je potreba za hranom i predstavlja normalno stanje koje se neprestano smenjuje sa sitosti.
Ako želite mršaviti morate razlikovati apetit od stvarne gladi jer među njima postoji kvalitativna razlika. Želja za hranom (apetit) je urođen i stalno se manifestuje, a može se javiti čak i samo pogledom na atraktivno aranžirane namirnice, ćureći file, pršut,  pečenicu, roštilj itd. Prava glad se javlja svaka 3-4 sata pod uvslovom da se niste prejeli kod zadnjeg obroka. Što više hrane uzmete u želudac duže ćete biti siti. Ili preciznije što hrana ima više kalorija, duže će trajati.

Ja čekam na pojavu prave gladi između pojedinih obroka kako moj apetit ne bi «poludeo». Naš apetit počinje i završava se u mislima i samo je bitno držati ga pod kontrolom. Upravo zato je DOSADA jedan od najvećih problema za mršavljenje, jer čim čovek nema šta da radi, čim se dosađuje, čini mu se da je gladan i on završava u frižideru. Jelo i hrana ne smeju biti glavna misao  tokom dana. Evo jednog primera; vojska koja nema zadatke – dosađuje se, uvek je gladna. U mislima im nije ništa drugo sem sledećeg obroka, a kada zazvecka posuđe, apetit se pojača do neviđenih granica. Vojnici ne jedu samo zato što su stvarno gladni već zato da nešto rade. Za razliku od apetita, stvarna glad počinje u želucu. Nama je često dosadno i počnemo izmišljati «želim nešto slano ili nešto slatko»! Mi stvaramo sliku u mozgu pa nam se čini da osećamo miris jela i da vidimo njegovu boju. Misli dalje naviru (javlja se ideja) – bolje bi bilo da pre sastanka nešto pojedem jer kasnije neću imati vremena!
A kad krenemo s jelom mozak kaže – «to je malo, daj još jedan komad»!

U odnosu na apetit, glad se pre utoli. Ako jedemo nakon neprijatnog iskustva prave gladi, jedemo manje. Naš mozak kao da kaže – «Aha, hvala treba mi samo malo». Apetit je teže zadovoljiti; on kao da nam kaže – «To nije dovoljno, ja bih još malo». Dok naša stvarna glad znači potrebu, apetit znači želju, a potrebu je lakše zadovoljiti nego želju! Ako imate oštro oko ovo ćete lako proveriti u svojoj porodici gde skoro uvek postoje i gladni i željni. Ako ste na jednoj kvalitetnoj večeri u restoranu, glavno jelo će utoliti vašu glad, a palačinke s orasima u šatou utoliće vašu želju. Naš apetit želi zadovoljiti želju za hranom zato što nismo stvarno gladni, ali smo ostali nezadovoljni. Još hrane znači pokrivanje nezadovoljstva. A mnogi ljudi su danas nezadovoljni (frustrirani). Flambiranje u restoranu nije postupak koji treba da zadovolji vašu glad već vašu želju!

Stalno težimo da zadovoljimo naše želje, ali možda je ono što nam stvarno treba nešto sasvim drugo (pažnja, simpatija, poverenje, nežnost...). Svi oni koji žele mršaviti trebali bi uraditi poštenu samoanalizu pa bi našli odgovore na mnoga pitanja. Potrebno je dakle identifikovati glad s jedne i želje s druge strane jer mnogi to uopšte ne razlikuju. Nakon toga bili biste u stanju reći svom nezasitom apetitu NE, a gladi DA, a to bi onda značilo i početak jednog procesa koji se zove gubitak telesne težine. Lično sam uveren da to možete.

Autor: Dr. sc. Ignac Kulier

Pin It
Ivan Aritonović

RAD I PROFESIONALNO ANGAŽOVANJE09/2011 – Prevodilac/BesplatanSport.com – Internet portal o sportuVolonterski rad za internet portal o sportu - www.besplatansport.com (rad od kuće), naposlovima prevođenja stručnih tekstova sa engleskog na srpski jezik iz više različitihoblasti: Trening, sport, zdravlje i ishrana.07/2006 – Saradnik – Skupština grada Priština/Gračanica/Kosovo i MetohijaSaradnik u Službi za informisanje u lokalnim organima samouprave; praćenje dešavanjau Kosovskom okrugu (medijski sektor); saradnja sa lokalnim radio stanicama; ostaliposlovi i zadaci pri kancelariji koordinatora Skupštine grada Prištine i Službe zainformisanje.11/2004 – 10/2010: Prevodilac – Švedski kontigent KFOR–a/Ajvalija/Kosovo iMetohijaPrevodilac u Bravo četi (B COY) i Timu za vezu i monitoring (LMT) za englesko…

2014-12-03
sreda, 03 decembar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori