Back BesplatanSport.com

Trening snage gojaznim damama poboljšava lipidni status!

(1 Glas)
Trening snage gojaznim damama poboljšava lipidni status!

Opšte je poznata činjenica da gojazne osobe pate od većeg broja poremećaja koji u uznapredovalom stadijumu mogu da dovedu do daljih zdravstvenih komplikacija. Tako, gojaznost dovodi do pogoršanog lipidnog statusa, tj. poremećenog odnosa dobrog i lošeg holesterola, što posledično dalje utiče na porast rizika od nastanka većeg broja kardiovaskularnih oboljenja.  Prevencija i lečenje ovih zdravstvenih problema stoga predstavlja interesantno polje istraživanja. Jedno od nedavno objavljenih ukazuje na potencijalno veliki značaj treninga snage u smanjivanju negativnih efekata gojaznosti!
Grupa istraživača sa Univerziteta Rio Grande (Brazil) je na uzorku od 28 gojaznih žena želela da utvrdi efekte programiranog treninga snage na lipidni status. Rezultati istraživanja su pokazali da trening snage u trajanju od 9 nedelja (tri treninga nedeljno) dovodi do značajno poboljšanog lipidnog statusa krvi! Izgleda da trening snage smanjuje negativne efekte gojaznosti kod žena, barem kada je reč o lipidnom statusu i posledično riziko faktorima od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Zato, ako već imate problem sa kilogramima a ne preferirate dugotrajnu aerobnu aktivnost, naoružajte se razmišljanjem fitnes posvećenika, kupite rukavice protiv žuljeva na rukama i krenite u osvajanje teretane!
Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa Journal of Sports Medicine& Physical Fitness za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori