Koja je prava dijeta za vas?

(1 Glas)
Koja je prava dijeta za vas?

KOJA JE PRAVA DIJETA ZA VAS? KAKO ODLUČITI KOJA VAM DIJETA NAJVIŠE ODGOVARA?

Neka praktična uputstva koja možete primeniti. Večita dilema da li mi treba da sve menjamo ili kako da izaberemo dijetu koja vama najviše odgovara i sa kojom ćete imati najviše uspeha.
Kako doneti odluku da počnemo sa skidanjem suvišnih kilogramima ili još bitnije za pravilnim načinom ishrane kada smo više puta pokušavali…

Da li ste pomislili da možda niste vi problem, već ste samo izabrali pogrešnu dijetu? Ako je nekome donela izvrsne rezultete ne znači da odgovara i vama. Ne nosimo svi iste stilove i boju odeće. Nekome nešto stoji fantastično a na drugome to i ne izgleda baš dobro.
Možda ste i vi probali neke "uspešne" dijete a vama nisu odgovarale i niste uspeli? Ne osuđujte sebe. Razmotrićemo neke od razloga zašto neke od dijeta jednostavno ne funkcionišu i možda ste zato odustali.

Koji su to problemi zbog kojih smo odustajali, i ako u početku bili čvrsto rešeni? Uobičajeni problem zbog kojeg se odustaje je gubljenje volje jer je baš ta dijeta komplikovana i zahtevna koju jednostavno nije moguće duže držati jer ne možete normalno da uskladite dnevne obaveze, da se družite i da držimo dijetu.
Kako prepoznati da je "baš ta dijeta idealna za vas"? Navešću nekoliko uobičajenih poteškoća zbog kojih ste možda odustali.

1. Namirnice koje su zastupljene u dijeti treba da su u skladu sa vašim ukusom, navikama i uobičajene u vašoj ishrani. Uslov je jednostavna nabavka, laka i jednostavna priprema i naravno da je cena prihvatljiva za vaš budžet.
Sve dijete koje imaju namirnice koje nisu uobičajene u vašoj ishrani, ne volite da ih jedete ili niste oduševljeni ukusom a propagiraju se kao "zdrave" (postoji dosta zabluda šta je zdrava hrana), teško se nalaze, komplikovano se pripremaju ili su krajnje egzotične, skupe, čest su razlog za odustajanje i prekidanje dijete. Neukusna hrana, neprivlačnog ukusa, boje i mirisa je mučenje koje ćete izdžati neko vreme ali sigurno ne dugo. I ako izdržite, skinete kilograme, šta posle. Ne možete doživotno da jedete ono što ne volite.

2. Da li zaista morate da: kako me obično pitaju "da kljucaju ili pasu", piju šejkove raznih veštačkih aroma, boja i ukusa (pune hemije), tablete i tako stalno ako žele da budu vitki jer čim prestanu kilogrami se vrate a ne mogu doživotno tako da se hrane ili...?
Svakako ne, ponuda je ogromna, kome to ne prija i ne želi, mora da potraži drugačije rešenje. Ko voli ukus dobre i kvalitetne hrane ili želi da jede zdravu prirodnu hranu to sigurno nije pravi izbor.

3. Obroci su tako raspoređeni u toku dana da vas to frustira, jer teško da možete da dugoročno održite ritam obroka. U toliko sati jedete to i u toliko sati to.., i tako redom, program koji je teško izvesti.
To je jedan od razloga za prekid dijete. Odlučite da pripremate komplikovane obroke, nosite kutijice, šoljice, teromose, merite, seckate, kuvate... i to traje neko vreme. Brzo se umorite ili se desi nešto nepredviđeno i odustanete. Obično ceo trud "padne u vodu". Mislite da niste dosledni, uporni, organizovani? Ne to je zaista komplikovano i teško izvodljivo na duže vreme. Dijeta mora biti prilagođena vašem načinu i stilu života, godinama, polu, težini, odnosu masoće i mišićne mase, da li imate fizičku aktivnost ili ne, da li veći deo dana sedite ili se krećete, jedino tako može dobro funcioniše. Dovoljno ste pod pritiskom svakodnevice i zato ako ste odlučili da rešite svoj "problem", nemojte da sebi natovarite još problema neadekvatnim načinom ishrane, nećete izdržati na duže vremena.

4. Putujete, dosta ste u kolima, nemate fiksno radno vreme? Radni dani vam se razlikuju od vikenda. Da li zaista morate da ustajete i vikendom kada želite malo duže da se odmorite a morate da jedete u određeno vreme?
Ne, san i odmor su veoma važni, vikendom treba da se odmorite i napunite "baterije" za narednu nedelju. Odmor će vam pomoći da lakše skinete kilograme. Program redukcije mora biti prilagodljiv različitim uslovima, putovanjima, ako ste dosta u kolima, ili ako se radni dan oduži ili desi nešto nepredviđeno.

5. Da li je “pravo vreme”, da li morate da izbegnete druženja, slavlja i izlaske ili prekinete dijetu zbog toga?
Dobra dijeta za vas je tako prilagođena da normalno živite, družite se i naučite kako da se snađete u svakoj situaciji. Ako vam je dosta da okolini stalno pričate da ste na dijeti, neprijatno vam je da se stalno izvinjavate ili možda baš zbog toga prekinete dijetu i odustanete onda to nije prava dijeta za vas.

6. Skupe dijete. Namirnice koje se preporučuju su skupe za vaš budžet. Svesni ste da tako ne možete dugotrajno da se hranite.
To svakako nije dijeta za vas. Postoje namirnice koje su veoma sličnog nutrtivnog sastava a neupredivo pristupačnije cene. Ovde sigurno važi pravilo da nije dobro i adekvatno samo ono što je skupo.

7. Zašto i kada se pojavljuje poznat jo-jo efekat?
Kada držite dijetu koja je potpuno različita od vaših navika, ukusa koje volite, stila života, pola, godina, možda ćete izdržite da skinete kilograme a šta posle? Zaželite se hrane koju volite jer je dugo niste jeli ništa bitno niste promenili u navikama i naučili kako da se hranite nakon dijete. Stare navike, se vraćaju ali i stari kilogrami, a bude i još neki dodatni kilogram. Što ste se više izgladnjivali vaše telo želi da vrati kilograme jer je trpelo izgladnjivanje i zato pravi veće rezerve. Što više puta ponavljate skidanje i gojenje, sve ćete teže skidati kilograme i umoriti od mnogo pokušaja.

8. Dijeta kojom ste ranije skidali kilograme sada ne funkcioniše?
Često se dešava da dijetom kojom ste ranije "lako" i jednostavno skidali kilograme sada ne funkcioniše. Postoji više razloga za to. Godine, godišnje doba, sadašnja i tadašnja polazna težina, kakav vam je tada i sada odnos masnog tkiva i mišićne mase.

9. U početku imate odlične rezultate a kasnije nikako da skinete kao u početku, rezultati su sve slabiji ili jednostano stojite na određenoj kilaži bez obzira što se svega pridržavate.
To je moguće, zato je potrebno menjati programe na nedelju dana. Kada oslabiti mora se korigovati ishrana jer vašem telu je potrebno manje kalorije ili drugačiji izbor namirnica.

10. Da li postoje "idealne", "super" ili "spektakularne" dijete?
Ne, postoje samo prilagođene dijete - samo vama, vašim kilogramima, godinama, navikama i ukusu koje ćete lako i jednostavno sprovesti do željenog rezultata i prave promene koje će vam omogućiti da zadržite "liniju" mudro uživate u hrani koju volite, očuvate zdravlje, imate energiju.

Uglavnom se preporučuju dijete za "slabiji" pol, a muškarci su neravnopravno zapostavljeni. Veliki broj muškaraca ima problem sa težinom i sigurno ne može da koristi dijete koje im nisu prilagođene. Razlike svakako postoje i veoma su važne, i biće reči i o tome. Zna se da su žene veći potrošači kozmetike i dijetetskih proizvoda i zato postoji nepravedna diskriminacija.

DOBRA, PRAVA DIJETA KOJA VAM ČUVA ZDRAVLJE I DONOSI DUGOTRAJENE REZULTATE JE:

1. dijeta koja je prilagođena vašem stilu života i navikama
2. omogućava vam da jedete hranu koju volite i da naučite da je pripremate na zdrav i jednostavan način
3. usklađena sa vašim budžetom
4. prilagođena svim situacijama planiranim i ne planiranim
5. koja vas ne odvaja od druženja
6. omogućava vam jednostavnost radnim danima i drugačiji način vikendom
7. dijeta ne treba da bude stres već treba da uživate u postignutim rezultatima
8. ako se pojavi problem mora da postoji i rešenje, ne možete menjati život i radno vreme, dobra dijeta se usklađuje sa vašim načinom života i rada
9. dijeta mora biti raznovrsna jer i ako nešto jako volite ako jedete duže vremena neće vam prijati sigurno ćete se zasititi i uzeti nešto drugo
10. jedina ispravna dijeta je ona koja čuva vaše zdravlje, postupno i trajno menja navike i u kojoj zaista naučite koja je prava ishrana samo za vas i omogućava vam da jedete ono što volite

Pre nego što odlučite, dobro razmislite jer svaki neuspeo pokušaj ili jo-jo efekat loše deluje na vaše zdravlje i samopouzdanje. Dobro razmislite i tada donesite odluku. To nije lako, važno je ostati dosledan sebi. Preispitajte svoje stavove i "konsultujte" svoje dugoročne ciljeve, budite realni i tako će vam izbor biti lakši. Merite se nedeljno. Niste zadovoljni rezultatom, analizirajte gde ste grešili, šta je bio problem. Merenje nije polaganje ispita gde se odlučuje da li ste položili ili pali, ne kritikujte sebe. Pravilna analiza i konstruktivno rešavanje problema je siguran put ka uspehu.

Ne odustajte, kao što sam rekla: ako postoji problem postoji i rešenje, ako ne postoji rešenje onda nema ni problema. Vi zaslužujete da budete zdravi, imate energije i izgledate onako kako želite a imaćete i više samopouzdanja.

Svima vama koji ste mi rekli da vam prija da se ovako družimo, imamo kontakt i podršku do sledećeg vidjenja, želim da istrajete. Podrška je obostrana. I vama koji čitate blog i želite da pobedite kilograme, zdravo se hranite želim da uspete.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori