Back BesplatanSport.com

Najvažnije taktike mršavljenja

(1 Glas)
Najvažnije taktike mršavljenja

1. Doručkujte svakodnevno
Ne čekajte da ogladnite, pojedite barem nešto malo ali najkasnije sat posle buđenja

2. Uvedite jednu voćnu užinu dnevno, najbolje u prepodnevnim satima
Najbolje je sezonsko voće: jabuka, pomoranža, 2 mandarine ili kivija

3. Birajte hranu sa mnogo vlakana
Povrće koje ima mnogo vlakana je: kupus, kelj, brokoli, karfiiol, voće jedite celo zbog pulpe, birajte proizvode od integralnih žitarica - duže ćete biti siti

4. Pojedite dvostruku količinu salate od svežeg povrća, jednu pre jela drugu u toku jela.
To je stari trik svih koji žele vode računa o težini i zdravlju, sveže povrće je niskokalorično, ispuni želudac i stvara osećaj sitosti. Dokazano je da se svaki program redukcije težine lakše podnosi ako je u početku želudac pun. U toku obroka pijte vodu gutljaj po gutljaj između zalogaja. Brzo će vam to preći u naviku i neće vas zamarati kao obaveza.

5. Pazite na veličinu obroka
Tanjiri kao i porcije su sve veći i veći. To ste sigurno primetili. Budite svesni koliko sipate u tanjir i ne dosipajte.

6. Jedite polako
To ste više puta čuli, ali sada primenite. Brzo i usput jedemo kada smo dugo bez hrane, kada gladujemo pre podne ili sve do kasno popodne pa onda ne možemo da se zaustavimo. Nikako ispred televizora ili usput dok kuvate i pripremate. Od obroka napravite ritual postavite sebi makar i sami jeli, i skoncentrišite se na hranu u tanjiru. Novine sklonite. Japanci imaju zabranu da govore o neprijatnim stvarima ili problemima za vreme obroka kao tradicionalni kodeks ponašanja za stolom. Nije loše primeniti dobra pravila koja dolaze iz bilo koje kulture.

7. Prestanite kada ste siti
U početku ćete teže prepoznati osećaj sitosti, ali ako ste usresređeni na jelo i obezbedite sebi 20 minuta mira dok jedete brzo ćete prepoznati kada vam je dosta i tada prekinite. Imamo naviku da sve pojedemo iz tanjira, pa zato polako smanjujte porcije.

8. Užinajte ako ste stvarno gladni
Možete pojesti i voćku, a sat iza toga i obrok. Preispitajte se da li jedete iz nervoze, dosade ili navike.

9. Uz obrok obavezno popijte 2 dl vode i u toku dana obavezno više puta vodu ili čaj
Veoma često menjamo osećaj gladi i žeđi. Stvorite naviku da stalno pijete vodu ili čaj. Ne preterujte sa crnim i zelenim, slično deluju kao kafa pa mogu izazvati nesanicu. Pijte biljne čajeve, voćne, pravite koktele od čajeva, dodajte začine za poslastice, aromu vanile, cimet, karanfilić.

10. Večera obavezno treba da sadrži dve porcije povrća, možete jesti salatu i bareno povrće
Za početak dok se ne naviknete pojedite salatu i tanjir barenog povrća pre jela. Sigurno ćete pojesti daleko manju količinu hrane nego uobičajeno, a možda utvrdite da vam više ništa i ne treba.

Ovo su samo početna uputstva da bi ste usvojili neke nove navike, bez velikih ograničenja. Polako i bez stresa se usresredite na ova jednostavna pravila. Bilo šta novo da učimo ili usvajamo počinje se od najjednostavnijih pravila. Idemo dalje, korak po korak. Usresredite se na početne zadatke da bi to postale vaše navike a kasnije stil života. Ovo je jedini pravi put do uspeha. Probali ste drugačije i vraćali se na staro, to svakako nije bio pravi put. Dajte sebi šansu za pravom promenom. Nove navike novi izgled i kilogrami, stare navike stara kilaža koju više ne želite. Verujte sebi, a ne čarobnim štapićima i spektakularnim rezultatima preko noći. Razmislite, da je to stvarno tako niko ne bi bio gojazan.

VAŽNO PRAVILO, NE ČEKAJTE DA OGLADNITE, JEDITE MANJE OBROKE NA 3 DO 4 SATA. DORUČAK JE OBAVEZAN.

Savet:

Možda nećete odmah i svakodnevno sve besprekorno uraditi, pa ako ste napravili grešku, nastavite dalje. Ponavljanjem stičete naviku koju ćete vremenom sve lakše sprovoditi.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori