Back BesplatanSport.com

SEROTONIN DONOSI DOBRO RASPOLOŽENJE

(1 Glas)
SEROTONIN DONOSI DOBRO RASPOLOŽENJE

Serotonin je hormon odgovoran za osećanje opuštenosti i optimizma, sreće, spokoja i drugih lepih osećanja. Manjak serotonina može dovesti do nemira, zabrinutosti, potištenosti i tuge.

Što više telo proizvodi serotonina to smo srećniji, pozitivniji i aktivniji. Jesen donosi manje sunca, svetla, zimsku rutinu, više odeće i manje kretanja. Javlja se jesenji umor koji skoro svi osećaju. Protiv tih tegoba treba da se borimo kretanjem na vazduhu, makar i kiša padala, vežbama, dobrom muzikom koju volite, druženjem.

Serotonin utiče na raspoloženje, i njegova proizvodnja zavisi od svetla. Nivo serotonina je u direktnoj vezi sa nivoom šećera u krvi, a on je u direknoj vezi sa ishranom.

SAVETI KAKO DA ODRŽAVATE NIVO SEROTONINA U TOKU DANA:

1. ćuretina i piletina podstiču lučenje serotonina
2. mlečni proizvodi posebno sir i jogut posebno kod žena stvaraju osećaj sreće, kalcijum iz mlečnih proizvoda dobro utiče na raspoloženje usled PMS-a
3. jedite voćne užine
4. nedostatak folne kiseline ljude čini loše raspoloženim zato jedite grašak, zeleno lisnato povrće, blitvu, spanać, brokoli
5. ako volite ljuto, jedite ljute papričice, biber, ljutinu mozak pogrešno oseća kao bol i luči endorfin koji dovodi do toga da se čovek oseća prijatno i lepo
6. male količine ugljenih hidrata su dovoljne da telo proizvede serotonin
7. serotonina ima i u čokoladi (ali je dovoljno jedna kockica i da je otopite u ustima), veća količina izaziva suprotne efekte
8. časa vina uz večeru može pozitivno da deluje na raspolozenje i serotonin
9. jedite 5 do 6 manjih obroka u toku dana da stalno održavate nivo šećera i serotonina
10. neki predlozi za večeru riba sa blitvom i krompirom, grašak i kompir, testenina sa sirom, piletina ili ćuretina sa brokolima, pasta sa prelivom od povrća, pečurkama i malo parmezana, bareni krompir sa sirom, ili ako volite lakšu i bržu večeru jogurt i dvopek.

Ne preterujte u količinama jer ćete izazvati suporotan efekat. Ako posle obroka imate potrebu još da jedete, a jeli ste dovoljno, sigurno ste preterali u količinama i ne možete da se zaustavote. Smanjite količine, niko se nije pokajao što je jeo manje. Večera treba da bude najmanje 3 sata pre spavanja. Ako ste odrasli i imate naviku popijte deci vina. Jedite za stolom, lepo servirajte obrok čak i ako sami jedete, nikako usput, ispred televizora ili čitajući.

Samodisciplina je ključna za sreću. Zadovoljstvo da niste preterali i da dobro izgledate je najveći i stalni izvor serotonina.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori