Back BesplatanSport.com

Vežbe za mršavljenje - fizička aktivnost

(7 glasova)
Vežbe za mršavljenje - fizička aktivnost

Svi znamo da je najbolji način za mršavljenje - fizička aktivnost, ali nekim aktivnostima potrošimo više kalorija od ostalih…

Zasto je  fizička aktivnost najzdraviji način mršavljenja?

-       Vežbanjem trošite masti koje su vam se vremenom sakupile. Telo jednostavno na početku aktivnosti kao gorivo koristi ugljene hidrate, a kada ih istroši prelazi na masti..
-       Vežbanjem trošite kalorije čak i nakon treninga kada odmarate. Mišićima koji su bili izloženi naporu je potrebna energija nakon aktivnosti, za opravak i izgradnju... Čak, što ste u boljoj kondiciji telo poboljšava svoju mogućnost trošenja kalorija za vreme mirovanja...
-       Vežbanje oblikuje vaše telo. I da spomenem, mišići jesu teži od masti, ali mišići zauzimaju manji obim,i vaše telo izgleda mršavije sa istom kilažom.
-       Vežbanje umanjuje apetit. Vežbanjem se oslobađa hormon sreće koji umanjuje želju za „jelom na nervoj bazi“.
-       Vežbanje vam jednostavno pomaže da se osećate bolje!

Neki od sportova koji su dobri za trošenje kalorija su:

-       Skijanje. Skijanjem trošite od 500 do 750 kal po satu, a uz to je i jedna od najboljih vežbi za vaše noge!
-       Vožnja rolera. Takođe trošite 500 do 750 kal po satu, odlična je vežba za vaše noge - ne zaboravite na štitnike.
-       Džoging. Za sat vremena potrošićete oko 550 kal i dobićete idealan kardio trening a uz to nije vam potreba nikakva posebna oprema.
-       Sportovi sa reketima (tenis, badminton, skvoš) 500 kal po satu, naravno ne računa se badminton u pauzama roštilja…
-       Biciklizam. 300 do 600 kal po satu.
-       Plivanje. Plivanje trošite oko 400 kalorija po  satu i idealno je za početnike jer rizike od povreda svodite na minimum.

Nekoliko saveta:

-       Nemojte trenirati odmah nakon obroka.
-       Potrudite se da kombinujete nekoliko od navedenih aktivnosti (naravno ne u jednom danu, pogotovu ne ako ste početnik).
-       Pokušajte da uvek uradite lagano zagrevanje pre i hlađenje nakon aktivnosti
-       Ukoliko želite rezultate, morate da budete redovni!
-       Ovo zvuči kao fraza, ali pre aktivnosti nije loše posavetovati se sa lekarom šta nam najviše odgovara (naravno nemojte pitati lekara da li da uvedete 30 minuta šetnje svakoga dana..)
-       Ukoliko imate mogućnosti posavetujte se sa privatnim trenerom, da ne bi “skupo plaćali greške”.

Toliko od mene za sada, gore navede informacije su okvirne i veoma variraju od intenziteta kojim sprovodite aktivnost i od stanja organizma…  Pozabaviću se i ovim temama­­­, uskoro.

Pin It
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori