Back BesplatanSport.com

Nova nada u borbi protiv gojaznosti!

(0 glasova)
Nova nada u borbi protiv gojaznosti!

U našem organizmu postoje dva tipa masti – bela i tamna (mrka). Bela mast je osnovni depo za skladištenje kalorija ali njeno preveliko gomilanje dovodi do povećanih rizika od nastanka gojaznosti i posledično većeg broja oboljenja. Sa druge strane, tamna mast služi za regulisanje telesne temperature i poput mišića u sebi sadrži značajan broj mitohondrija. Napori da se kontrolisanom ishranom i dijetama utiče na gojaznost uglavnom se pokazuju kao neuspešni u dužem vremenskom periodu, pa je poželjna neka nova strategija. Izgleda da je ona na pomolu!
U nedavno objavljenoj studiji, grupa naučnika Američkog Nacionalnog Instituta za Zdravlje je pružila prvi dokaz o mogućoj konverziji bele u tamnu mast, što potencijalno može da ima izuzetno veliki značaj u borbi protiv gojaznosti! Istraživači su na uzorku miševa smanjili aktivnost TGF-beta proteina na dva različita načina: genetskim inženjeringom i ubacivanjem antitela - proteina koji u organizmu pronalazi i blokira aktivnost TGF-beta. Rezultati su bili iznenađujući i za same istraživače: bela mast je postajala tamnija kao posledica značajne biogeneze mitohondrija! Ovakva situacija dovela je do povećanog metabolizma masti i smanjenja gojaznosti!  “Osnovna funkcija bele masti jeste da konzervira energiju. Ovo otkriće ukazuje na mogućnost da određenim modulacijama možemo promeniti njenu osnovnu ulogu i navesti je da umesto čuvanja energije bela mast počne da je troši”- zaključuju autori studije.
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Cell Metabolism za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori