Back BesplatanSport.com

Nordijsko hodanje za kontrolu gojaznosti

(0 glasova)
Nordijsko hodanje za kontrolu gojaznosti

Gojaznost predstavlja globalni problem. Posledično, postoji veliki interes naučnih krugova za istraživanje ovog fenomena i utvrđivanja mera za ublažavanje njegovih negativnih posledica. Fizička aktivnost predstavlja integralni segment velikog broja ovakvih istraživanja s obzirom na činjenicu da je energetska potrošnja od velikog značaja za dnevni energetski balans. Iako je sa fiziološke tačke gledišta situacija prilično jednostavna, rad većeg intenziteta ili obima ostvaruje i veću energetsku potrošnju, koja uz kontrolisan energetski unos dovodi do smanjenja telesne težine, praksa ukazuje na relativno nizak procenat učešća u organizovanoj fizičkoj aktivnosti radi kontrole telesne težine. Jedan od razloga jeste i subjektivni osećaj napora u ovim aktivnostima, naročito kod gojaznih osoba.
Ipak, nedavno objavljeno istraživanje izgleda da nudi rešenje! Grupa istraživača sa Univerziteta Trento (Italija) je na uzorku od 22 gojazne osobe ženskog pola u studiji koja je trajala 12 nedelja utvrdila da nordijsko hodanje u odnosu na standardno ostvaruje značajno veću energetsku potrošnju za isti subjektivni osećaj napora! Uz to, osobe koje su bile angažovane u ovom tipu fizičke aktivnosti ostvarile su značajno veće učešće od kontrolne grupe! «Izgleda da je nordijsko hodanje tip aktivnosti koji  omogućava povećani intenzitet aktivnosti za isti subjektivni osećaj napora kod gojaznih osoba, uz značajno povećan procenat osoba koje ostaju uključene u program do njegovog kraja» – zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa International Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori