Manjak sna / višak kilograma!

(0 glasova)
Manjak sna / višak kilograma!

Gojaznost predstavlja jednu od najvećih pretnji javnom zdravlju danas. Ovaj problem je izražen na svim starosnim uzrastima, od predškolske dece do osoba treće životne dobi, pri čemu rezultati sa naših prostora ukazuju da smo u samom vrhu ove neslavne svetske liste. Posebno zanimljivo, osobe koje su duže gojazne imaju značajno veće negativne efekte ove nezarazne bolesti od osoba koje kraće boluju od istog stepena gojaznosti. Stoga ne čudi da se u poslednje vreme značajan broj istraživanja fokusira na utvrđivanje veze između gojaznosti i različitih faktora životnog stila pre svega na uzrastu dece i adolescenata.
Tako, grupa istraživača sa Univerziteta Dunedin (Novi Zeland) je u nedavno objavljenoj studiji utvrđivala uticaj sna na gojaznost dece. Na uzorku od 244 dece, na svakih 6 meseci u periodu od 4 godine utvrđivani su osnovni antropometrijski parametri a u ovom periodu su redovno analizirani i dnevni energetski unos, nivo fizičke aktivnosti i kvalitet i trajanje sna. Dodatno su praćeni i parametri za koje se zna da imaju uticaja na telesnu masu dece (težina na rođenju, nivo obrazovanja majke, pušačke navike roditelja…). Rezultati istraživanja pokazali su da deca u proseku spavaju oko 11 sati kao i da  deca koja spavaju manje imaju značajno povećan rizik od prekomerne telesne mase u 7. godini života.  Svaki dodatni sat spavanja smanjuje za oko 61% šansu za prekomernom težinom u kasnijoj dobi. «Izgleda da je san značajna determinanta telesne mase na uzrastu dece, sa veoma izglednim i drugim zdravstvenim dobrobitima»- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u majskoj svesci časopisa British Medical Journal za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori