Back BesplatanSport.com

Liposukcija i kontrola telesne težine

(0 glasova)
Liposukcija i kontrola telesne težine

Liposukcija je širom sveta jedna od najrasprostranjenijih procedura u estetskoj hirurgiji, sa preko 450.000 operacija godišnje samo na teritoriji SAD. Izvodi se pre svega u cilju smanjenja potkožnog masnog tkiva abdomena i tradicionalno se promoviše kao procedura koja «rešava» problem gojaznosti. Međutim, poznato je da je najveći problem sa gojaznošću vezan sa brzim povratkom na staru ili čak nešto veću telesnu težinu određeno vreme nakon bilo koje vrste tretmana. Ovo pitanje je zaintrigiralo i grupu istraživača sa Univerziteta Kolorado (SAD) koji su želeli da utvrde da li isti princip relativno brzog povratka na staru težinu (ili čak nešto veću, poznati «Jo-Jo» efekat) važi čak i za osobe koje problem gojaznosti pokušavaju da «reše» liposukcijom.

U studiji visokih metodoloških standarda, grupa žena je bila povrgnuta liposukciji i nakon 6 meseci i godinu dana poređena sa kontrolnom grupom ispitanica. Rezultati istraživanja su pokazali da se godinu dana nakon liposukcije količina potkožnog masnog tkiva vratila na početne vrednosti , sa nešto drugačijom distribucijom (gornji abdomen, ramena i ruke). «Izgleda da je potrebno promeniti koncept liposukcije i tu proceduru ne nazivati procedurom za redukciju telesne težine», zaključuju autori ove studije.
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Obesity za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori