Back BesplatanSport.com

Vežbanje visokim intenzitetom: CERN kalorijske potrošnje

(1 Glas)
Vežbanje visokim intenzitetom: CERN kalorijske potrošnje

Značaj redovne fizičke aktivnosti u cilju povećanja energetske potrošnje i posledično kontroli telesne mase je dobro poznat. Preporuke vodećih svetskih institucija zasnovane na publikovanim istraživanjima prethodnih decenija sadrže u sebi i okvirne vrednosti kalorijske potrošnje koji se mogu očekivati kao posledica primene različitih vrsta i intenziteta fizičke aktivnosti. Ipak, već duže vremena se u naučnoj javnosti postavlja i pitanje eventualnog uticaja jedne trenažne epizode na povećan nivo energetske potrošnje u periodu posle vežbanja, čime bi se povećao uticaj trenažne epizode na dnevnu kalorijsku potrošnju.
U tom smislu, grupa istraživača sa Univerziteta Severna Karolina, Sjedinjene Američke Države, je na uzorku od 10 mladih zdravih muških osoba u studiji visokih metodoloških standarda, utvrđivala uticaj jedne trenažne epizode visokog intenziteta na dnevnu kalorijsku potrošnju. Rezultati istraživanja ukazuju da jedan trening intenziteta na oko 70% od maksimalne potrošnje kiseonika u trajanju od 45 minuta dovodi da povećanog nivoa energetske potrošnje u periodu od 14 sati nakon treninga! U toku ovog perioda, ispitanici su prosečno „sagoreli“ 190 kilokalorija više od istog perioda kome nije prethodio trening visokog intenziteta. Izgleda da trenažna epizoda visokog intenziteta predstavlja svojevrsni akcelerator metaboličkih procesa koji traje i 14 sati nakon završenog treninga, čime se dodatno povećava dnevna energetska potrošnja i povećava efikasnost redovnog vežbanja u kontroli telesne mase.
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori