Trcanje.rs

Trcanje.rs

Sajt je osnovan maja 2009. godine kao odgovor na siromašnu ponudu informacija i neorganizovanost glavnih aktera iz oblasti trčanja u Sribji. Krajem 2009. godine sajt je proglašen za najbolji sajt iz oblasti sporta na Webfestu 2009. Početkom 2010. godine iz energije koja se razvila oko sajta proistaklo je udruženje građana Aktivan život. Aprila 2010. godine pomogli smo organizaciju Beogradskog maratona i na taj način postali i zvaničan partner. Kao Udruženje građana sproveli smo brojne akcije sa našim partnerima GIZ-om i Kancelarijom za mlade Beograd.

2013. PC Press nas je uvrstio u 50 najboljih sajtova u Srbiji. Mesečno nas poseti preko 100.000 ljudi, a na FB smo u Novembru 2013. dobili i Polumaratonskog fana. Rastemo!

Veb sajt:: http://www.trcanje.rs

Prava hrana ili suplementi?

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 4632 puta
“Prava hrana” kako nazivamo prirodne, celovite namirnice imaju svoje mesto u ishrani sportista, a pogotovu u ishrani rekreativaca. Neke studije su merile njihov učinak u odnosu na suplemente, i došli smo do zanimljivih otkrića. Nismo stali na prenošenju teksta, pratili smo svaku studiju do izvora i ostali malo zbunjeni. Jer ispostavlja se da neke veće razlike (kod rekreativaca) zapravo i nema

Sigurni ste da vam je voda dovoljna?

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 3281 puta
Osim što je tvrdoglav moj muž spada u kategoriju fizički aktivne populacije jer aktivno vežba i svaki dan prosečno trči oko 10 kilometara. Dugo sam pokušavala da mu objasnim da voda čini 60% našeg organizma i da nije dovoljno da  pije samo vodu dok trči. Pokušavala sam da mu objasnim da mora da pije i sportsko piće jer ono sadrži adekvatnu količinu elektorlita koju izgubi tokom treninga i adekvatnu količinu ugljenih hidrata koji će mu dati dodatnu energiju.  

Šta raditi nakon propuštenih treninga?

Objavljeno u Trening
Pročitano 2939 puta
Vratite se na trening kao da se ništa nije dogodilo. Nemojte pokušavati da nadoknadite propuštene treninge. Uguravanje dodatnih treninga unutar sledećih nekoliko dana može prouzrokovati još jedno raspadanje za koje ćete morati dodati još nekoliko dana prisilnog odmora. Morate shvatiti da se neće desiti ništa strašno ako tu i tamo propustite par dana treninga. Uslov je da se ove pauze dešavaju retko.  

Doručak zlata vredan

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 3447 puta
Kao i većina ljudi koji vode računa o svom zdravlju, znam da je doručak najvažniji obrok . Trudim se da ga uvek jedem kod kuće i da kombinujem zdrave namirnice. Još pre nekoliko godina sam otkrila da mi jako prija doručak u vidu pahuljica. Ono što mi se nikako nije svidelo što kod nas kupovne varijante muslija variraju od potpuno bezukusnih sa odabirom čudnih žitarica do preslatkih, komercijalnih varijanti koji su sve samo ne zdrave. Takođe, sve ono što ja obožavam je bilo u tragovima a sve što mi ne prija, tipa ekspandirani pirinač i kornfleks i suvo grožđe, njega je bilo u izobilju.  

Dobre i loše masti

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 3436 puta
Godinama unazad masti predstavljaju glavnog krivca za gojaznost i višak kilograma. Iako masti od svih nutrijenata nose najviše kalorija, one su ključne u borbi protiv gojaznosti.

Trkačka plejlista klasične muzike

Objavljeno u Trening
Pročitano 3163 puta
Uobičajeno je, kada se govori o trkačkoj playlisti, da se misli na pop i rok muziku. Jednostavan ritam i lako pamtljiva melodija čine ih privlačnom pratnjom prilikom trčanja.
Trening rekreativnih trkača i trkačica, koji imaju plan treninga i definisan cilj, je veoma sličan treningu profesionalnih atletičara. Svaki dugoprugaš, bez obzira da li je profesionalac ili trči iz zadovoljstva, poštuje osnovna pravila u kreiranju plana treninga.

Ženska trkačka mreža

Objavljeno u Vatra
Pročitano 4331 puta
Uvek kada se povede priča o “ženskom” pitanju u bilo kojoj oblasti života, postavlja se pitanje da li je opravdano izdvajati jedan pol od drugog i tražiti “razlike” koje bi ovo učinile rezonskim potezom. Trčanje nije nikakav izuzetak. Dakle, da li je opravdano pričati o “ženskom trčanju”?