Važnost vode za organizam

(0 glasova)
Važnost vode za organizam

Gubitkom tečnosti krv se počinje zgušnjavati, a gubitak od samo 2% dovoljan je da dođe do osetnog pada životnih potencijala i osećaja sveopšteg umora (pri telesnoj aktivnosti i takmičenju učinak opada za oko 20%). Kod gubitka tečnosti od 4% javljaju se glavobolja i mišićni umor, 5% dovodi do nesvestice i grčeva, a gubitak od 10-15% volumena tečnosti u organizmu se završava fatalno po život. Nedostatak vode posebno je vidljiv na koži (čini je 80% vode), koja je glavni sakupljač tečnosti. Voda održava kožu mekom, elastičnom i mladom.

Do trenutka kad mozak prepozna žeđ, gubi se oko 1% telesne težine. U povećanom izlučivanju tečnosti iz organizma “pomažu” alkoholna pića i napici bogati kofeinom (čaj, kafa, coca-cola) pa i o tome treba voditi računa.

Svakodnevno se, kroz proces disanja i znojenja izluči oko 3 litre tečnosti, pa je potrebno redovno je nadoknađivati kako bi nivo tečnosti u telu bio konstantan. Potrebu za tečnosti organizam bi trebao zadovoljavati putem hrane (oko 1 litar dnevno), i direktno ispijanjem vode i različitih vrsta napitaka (oko 2 litre dnevno).

U ubrzanom tempu života mnogi ljudi zaboravljaju piti pa se ne bi trebalo oslanjati na osećaj žeđi, već steći naviku za redovnim uzimanjem tečnosti. Organizam puno brže šalje signale za osećaj gladi od signala za osećaj žeđi pa se potreba za tečnošću zadovoljava sa zakašnjenjem i neredovno. Proveru dovoljnog unosa tečnosti najjednostavnije je ustanoviti kontrolom boje i količine mokraće. Poželjno je da bude svetlije boje i slabijeg mirisa.

Najbolji izvori tečnosti su:

* negazirana ili gazirana mineralna voda u bocama jer ne sadrži hlor, štetne materije i neželjene mikroorganizme, a bogata je mineralima. Stručnjaci se slažu da je prednost bolje dati negaziranoj mineralnoj vodi jer ne sadrži ugljen dioksid i ima relativno nisku količinu natrijuma.
* sveže ceđeni sokovi od voća i povrća
* čajevi
* mleko i mlečni proizvodi s malim postotkom masnoće

Zašećerene napitke, razne sokove, kafu, crni čaj i alkohol, koji sadrže previše šećera i kofeina i malo ili nimalo hranjivih sastojaka treba umereno konzumirati. Njihovo delovanje je i diuretsko, što znači da pospešuju izlučivanje tečnosti iz organizma (pospešuju izbacivanje vode).

Euhidracija je stanje organizma s normalnom količinom ukupne telesne vode.

Hipohidracija je stanje organizma s manjom količinom ukupne telesne tečnosti od normalne, a posledica je dehidracije kad dolazi do promene ravnoteže između stanične i vanstanične tečnosti. Smanjena hidracija organizma otežava termoregulaciju, nepovoljno utiče na mnoge organske funkcije, otežava dugotrajno vežbanje, nepovoljno utiče na rezultate vežbanja ili takmičenja kao i na kognitivne funkcije.

Hiperhidracija je stanje organizma s povećanom količinom ukupne telesne vode. Najčešće dolazi usled nastojanja vežbača da spreči dehidraciju. Takvo stanje organizma je dobro za postizanje rezultata i mogućnost vežbanja, ali nedostatak je što se veća količina vode izlučuje urinom što prilikom takmičenja ili vežbanja može biti nezgodno i/ili neizvodljivo. Ponekad se oseća i težina u želucu što pogoršava mogućnost vežbanja.
U toku vežbanja posebno je važno unositi vodu ali u malim gutljajima kako bismo dozvolili sluzokoži da upije potrebnu količinu,a da istovremeno nemamo osećaj naduvenosti.Takođe je potrebno dopustiti da koža otpusti toksine i tečnost kroz  znoj tako što ćemo obući tkanine od laganih i prirodnih materijala (pamuk ,vuna itd.)

Autor: Nebojša Durković
web: Sport and fitness advisor

Pin It
2012-03-24
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori