Back BesplatanSport.com

Voda od kokosa, najbolji sportski napitak?!

(0 glasova)
 Voda od kokosa, najbolji sportski napitak?!


Za početak da vas upoznam sa vodom od kokosa i da napravimo razliku izmeđz nje i kokosovog mleka.
Mleko od kokosa se dobija obradom kokosovog mesa u blenderu sa dodatkom čiste vode. Tako nastaje kokosovo mleko koje je bogato proteinima, dobrim masnim kiselinama i raznim vitaminima i mineralima.
Voda od kokosa dobija se iz zelenog kokosovog oraha i za razliku od mleka je providna, osvežavajuća tečnost. Kako kokosov orah sazreva i postaje braon, ova tečnost polako nestaje i pretvara se u kokosovo meso. Dakle kokosova voda se dobija od nezrelog (zelenog) kokosovog oraha, a kokosovo mleko se pravi od mesa zrelog kokosa.
Nadam se da je to jasno :)

Meso zrelog kokosa

Starosedeoci Havaja vodu od kokosa nazivaju "rosa iz raja". Ne samo da je ova magična tečnost dobra za ljude već i za biljke. Na Havajima se kokosova voda koristi i kao suplement za ishranu dragocenih biljnih vrsta i očuvanje flore.
Voda od kokosa:

Bogata kompleksom vitamina B, cinkom, selenom, jodom, sumporom, manganom...
Prepuna amino-kiselina, organskih kiselina, enzima, antioksidanata i fitonutrijenata.
Izvor velikog broja elektrolita, prirodnih soli, posebno kalijuma i magnezijuma.
Vrlo lagan napitak za digestivni sistem, bez masti sa malo kalorija. Kokosova voda ima i do 5 puta manje šećera od ostalih prirodnih voćnih napitaka poput soka od jabuke...
Bogata biljnim hormonima koji imaju anti-kancerogena,  antri-trombolitička kao i svojstva protiv starenja ćelija...

ZAŠTO SPORTSKI NAPITAK?

Ukoliko rekreativno vežbate 30 do 60 minuta u toku jednog dana, jedini sportski napitak koji vam treba je voda. Međutim, ukoliko vam trening traje dosta duže, jakog je intenziteta ili pak se odvija u sredini koja dovodi do pojačanog znojenja, potreban vam je kvalitetan izotonični napitak.
Standardni praškasti napitci su svakako dobra opcija, ima kvalitetnih, međutim  to nije uvek slučaj. Ponekad su ti napitci prebogati šećerima ili drugim materijama koje vam u tom trenutku nisu potrebne.
Voda od kokosa je svakako jedan od najboljih načina za rehidrataciju. Ukoliko su vam tokom vežbe potrebni elektroliti, u kokosovoj vodi ih ima obilje, ukoliko vam pak nisu potrebni oni vam neće naškoditi.  Za razliku od drugih sintetičkih napitaka kokosova voda sadrži i obilje sastojaka koje ne igraju primarnu ulogu tokom treninga ali su svakako dugoročno korisni po vaše zdravlje.
Istraživanja su pokazala da je natrijum iz kokosove vode mnogo efikasniji u celokupnoj telesnoj rehidrataciji nakon treninga od natrijuma iz većine veštačkih sportskih napitaka i to uz manje uznemiravanje digestivnog trakta (Ismail et al, 2007).
Sveža voda od kokosa je sterilna s obzirom da dolazi direktno iz zatvorenog oraha, i slična je krvnoj plazmi kod čoveka. Iz tog razloga izuzetno odgovara telu čoveka i smatra se čudotvornim napitkom koji može biti čak pušten u krvotok poput infuzije. Lekari su je često koristili na nedostupnim mestima kao infuziju. To vam govori o sterilnosti i blagodetima ovog napitka.

Potražite vodu od kokosa u večim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.
Na kraju je potrebno samo ispraviti naslov, voda od kokosa je odličan sportski napitak ali je ona i mnogo više od sportskog napitka.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
sreda, 02 jul 2014 12:57

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori