Back BesplatanSport.com

Najsofisticiranija sportska ishrana: Team Sky

(0 glasova)
 Najsofisticiranija sportska ishrana: Team Sky


S obzirom da sam postdiplomske studije završio na Egzeter univerzitetu u Velikoj Britaniji moje veliko zanimanje za sportsku ishranu ne čudi. University of Exeter, tačnije njegova škola sportskih i zdravstvenih nauka je jedna od vodećih institucija u oblasti odnosa nutricionizma i sporta na svetu.
Iz tog razloga me nije čudilo svakodnevno prisustvo vrhunskih sportista poput Pole Redklif i Beki Adlinkton, kao i vodećih sportskih trenera i nutricionista.
Između ostalih, imao sam priliku i zadovoljstvo da upoznam i nutricionistički tim Team Sky-a, najuspešnijeg biciklističkog tima današnjice.

Ako je Sky poznat po nečemu onda su to svakako uspeh i vrhunski nivo pripreme u svakom segmentu. Ni ishrana nije bila zapostavljena, naprotiv. Ishrana isplanirana za Sky Team predstavlja vrhunac naučnih dostignuća kako bi se sportisti dali svi mogući preduslovi za postizanje maksimalnog rezultata.

Najdžel Mišel je jedan od nutricionista u ovom timu i svakako najzaslužnija osoba za uvođenje striktnog tajminga u ishrani, kako po raspodeli namirnica na obroke tako i po raspodeli samih namirnica u jednom obroku. Temelji ishrane Team Sky-a:

1. Hidratacija
Nije isto da li se pije sok od narandže, sok od breskve, sok od ananasa ili sok od ananasa pomešan sa vodom. Da, toliko daleko je otišla nauka o ishrani u sportu. Elektroliti su neophodni kako bi obacili vodu u mišićni prostor. Neophodno je piti uvek i po malo, kad se oseti žeđ, dehidratacija je već uveliko nastupila.

2. Ishrana pred sam trening ili trku
Najvažnija stvar koju doručak i obrok pre treninga treba da urade je da osiguraju održavanje nivoa šećera u krvi i da obezbede energiju koja se sporo oslobađa. Npr. ovsena kaša je odlična hrana sa niskim glikemijskim indeksom. Održavanje dobrog nivoa šećera u krvi omogućava i čuvanje glikogena u mišićima.

Bredli Vigins govori o ishrani uoči etape na biciklističkoj trci

3. Proteini
Protein je često zanemarivan kod ishrane pre treninga i trke. Do toga je dovelo i neosnovano razdvajanje proteina i ugljenih hidrata tokom obroka. Njihova kombiacija je vrlo važna jer protein daje kompleksnost hidratima kada su unešeni zajedno.

4. Tokom takmičenja i treninga
O važnosti ishrane tokom samo takmičenja već sam pisao u članku "Šta piti i jesti pre i tokom takmičenja" Ponekad je neophodna čvrsta hrana i pravi obrok a ponekad to može biti pogubno. Tokom dugih i iscrpnih treninga bitno je uneti hranljive materije jer naknadni unos hrane u izgladnjivano telo dovodi do gojenja.

5. Oporavak
Oporavak hranom mora biti što brži. Bitna je i suplementacija i prava hrana, pročitajte više o oporavku nakon treninga i redosledu unosa namirnica u sledećim vrlo poučnim tekstovima, sva 3 teksta čine jednu celinu: Oporavak 1, Oporavak 2 i Oporavak 3.

6. Redovnost obroka
Ovo je vrlo bitna stavka, 3 obroka na dan i 2-3 užine u zavisnosti od potreba.

Ukoliko dođe do dobijanje suvišne kilaže največa verovatnoća je da nije problem u vrsti namirnica ni njihovoj količini već je problem u lošem tajmingu tj. jede se prava hrana ali u pogrešno vreme.

Pin It

Medije

f
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
utorak, 27 maj 2014 10:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori