Prava hrana ili suplementi?

(0 glasova)
Prava hrana ili suplementi?


Postojalo je vreme pre izotonika, energetskih pločica, sportskih gelova. Međutim, to nije vreme pre profesionalnih sportista. Šta su oni jeli i pili?

“Prava hrana” kako nazivamo prirodne, celovite namirnice imaju svoje mesto u ishrani sportista, a pogotovu u ishrani rekreativaca. Neke studije su merile njihov učinak u odnosu na suplemente, i došli smo do zanimljivih otkrića. Nismo stali na prenošenju teksta, pratili smo svaku studiju do izvora i ostali malo zbunjeni. Jer ispostavlja se da neke veće razlike (kod rekreativaca) zapravo i nema:

Kokosova voda  vs. sportska pića
Studija Univerziteta u Memfisu sprovedena na dvanaest zdravih mladića, dobre fizičke predispozicije je podrazumela 60 minuta trčanja na traci bez hidriranja, zatim kratko hidriranje i vraćanje na traku u trci do iscrpljenosti. Korišćene su 4 opcije: voda, kokosova voda, kokosova voda iz koncentrata i sportsko piće. Ispitanici nisu znali koji napitak dobijaju, a između studija je proteklo 4 dana pauze.

Nije pronađena značajna razlika u sposobnosti ova 4 tipa pića da rehidriraju. Mala razlika koja jeste primećena, bila je u korist sportskih pića, ali ne u dovoljnoj meri da čini razliku pri ovom tipu vežbe.

Banane vs. sportska pića
Prebacujemo se na drugo istraživanje koje je radio Apalači državni univerzitet i objavljeno u rPLoS One in May 2012, koje poredi banane i sportska pića. Ovoga puta četrnaest biciklista je vozilo trku od 75 k, jednoga puta su uzimali banane, drugi put sportska pića. Oba puta su izvori imali istu količinu ugljenih hidrata.

Rezultati su bili otprilike 3minuta ili 2% brži kada su spotisti konzuirali sportska pića. Statistički mala razlika, koju su oni i odbacili.

Suvo grožđe vs. energetske pločice
Energetske pločice, bombone, tesitrane su u  studiji objavljenoj u  Journal of the International Society of Sports Nutrition u odnosu na grožđice. Jedanaest trkača je umerenim tempom trčalo na traci 80minuta, pa trčalo trku od 5k. Test je ponovljen 3 puta sa konzumacijom, grožđica, energetskih pločica i vode tokom svakog od ponavljanja.

Pločice i voće se pokazalo podjednako dobro, a bolje od vode.

Čokoladno mleko vs. recharge pića
Trkači i trkačice koij prate sajt sigurno su do sada naleteli više puta na promociju čokoladnog mleka kao dobre alternative za piće posle vežbanja, zbog pravog odnosa ugljenih hidrata  i proteina. Šta kažu studije?

Na Univerzitetu Teksasa, na primer – poredili su uticaj tri tipa napitaka između dve naporne vožnje bicikla: čokoladnog mleka, pića bogatog ugljenim hidratima /recharge i aromatizovane vode. Čokoladno mleko se pokazalo kao najbolja alternativa za oporavak.  

Zaključak
Lična preferencija ovde mora da dođe do izražaja. Neke prirodne alternative svakako nam dobro dođu, ali su nekada manje praktične. Nije svejedno da li na trčanje nosimo banane ili gelove. Grožđice su dobre alternative bombonama, ali kad je reč o žvakanju dok trčimo, gel se lakše konzumira.

Pitanje vode u odnosu na izotonik, više se ni ne postavlja. Podrazumeva se da ćemo se potruditi da nadoknadimo i elektrolite koje smo izgubili znojenjem, pa ako kokosova voda nije pri ruci – napravite svoj izotonik, ili izaberite neki iz ponude proizvođača.

U svakom slučaju, korisno je da se neki mitovi demistifikuju, neki učvrste a na vama je da donesete edukovanu odluku :)

Izvorno objavljeno na sajtu Competitors running.

Pin It
Trcanje.rs

Sajt je osnovan maja 2009. godine kao odgovor na siromašnu ponudu informacija i neorganizovanost glavnih aktera iz oblasti trčanja u Sribji. Krajem 2009. godine sajt je proglašen za najbolji sajt iz oblasti sporta na Webfestu 2009. Početkom 2010. godine iz energije koja se razvila oko sajta proistaklo je udruženje građana Aktivan život. Aprila 2010. godine pomogli smo organizaciju Beogradskog maratona i na taj način postali i zvaničan partner. Kao Udruženje građana sproveli smo brojne akcije sa našim partnerima GIZ-om i Kancelarijom za mlade Beograd. 2013. PC Press nas je uvrstio u 50 najboljih sajtova u Srbiji. Mesečno nas poseti preko…

Adresa sajta www.trcanje.rs
2014-04-03
utorak, 25 mart 2014 08:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori