Back BesplatanSport.com

GAA akutno povećava nivo kreatina u serumu

(0 glasova)
GAA akutno povećava nivo kreatina u serumu


Poslednjih nekoliko godina aktivno se bavimo istraživanjima efekata novog fiziološkog aditiva kod ljudi – guanidinosirćetne kiseline (GAA). Dve velike studije o efektima višenedeljnog unosa GAA realizovane u našem Centru tokom 2010. i 2011. godine su prethodne godine objavljene u uglednim naučnim časopisima British Journal of Nutrition i International Journal of Medical Sciences. Istraživanja su pokazala da je GAA snažan prekursor stvaranja kreatina u hepatocitima i mišićnom tkivu, a zbog svojih prednosti (veća bioraspoloživost i rastvorljivost u vodi) izgleda da je reč o veoma perspektivnom aditivu kod svih stanja koja su povezana sa niskom celularnom energetikom (npr. neuromišićna oboljenja, sindrom hroničnog zamora, fizičko vežbanje). Pre par dana, objavljena je i treća naša studija koja ukazuje da jednokratno uzimanje GAA (2.4 grama) dovodi do akutnog skoka nivoa kreatina u serumu tokom narednih 24 h, što može omogućiti brzu nadoknadu praznih depoa ćelijske energije. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Journal of Functional Foods a link za članak nalazi se ovde.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-04-03
četvrtak, 03 april 2014 09:16

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori