Dobre i loše masti

(1 Glas)
Dobre i loše masti


Godinama unazad masti predstavljaju glavnog krivca za gojaznost i višak kilograma. Iako masti od svih nutrijenata nose najviše kalorija, one su ključne u borbi protiv gojaznosti.

Masti u telu nisu isto što i masti u hrani! Prve ćemo dobiti i ako preteramo sa unosom ugljenih hidrata i proteina.

Ključ je u broju kalorija koje unosimo, odnosno, ako povećamo unos kalorija, povećaće se i telesna težina, nebitno od kog izvora hrana potiče. Čoveku su masti potrebne zbog esencijalnih masnih kiselina. Njihova uloga je da obezbede obnovu i rast ćelija, neophodne su za zdravlje kože, dobar vid i pravilan rast i razvoj dece. Ipak, da nije sve idealno kada su upitanju masti govori i to da se one dele na dobre i loše.

Koje su to dobre, a koje loše masti?
Dobre masti predstavljaju nezasićene masne kiseline. One se dele na polinezasićene i mononezasićene masne kiseline. Najčešći oblik polinezasicenih masnih kiselina jesu tečna biljna ulja. Tu spadaju susamovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje, ali i koštunjavo voće i semenke.

Omega 3 i Omega 6 kiseline takođe su deo polinezasićenih masnih kiselina i njihova uloga je u održavanju odgovarajućeg nivoa holesterola u krvi. Imaju važnu ulogu u odbrani od srčanih oboljenja i šloga. Važan je i odnos ove dve kiseline, trebalo bi da bude 3:1 u korist Omega 3, ali u praksi on preteže u korist Omega 6, do čak 20 puta. Glavni izvor Omega 3 masnih kiselina je bila riba, ali od kada se i ona tovi, savet je da će te ih pre svega naći u apotekama.

Maslinovo i avokadovo ulje, kao i ulje od kikirikija predstavljaju mononezasićene masne kiseline. Adekvatan dnevni unos nezasićenih masnih kiselina je 10-15%.

Zasićene masne kiseline predstavljaju hranu koju uglavnom stvrstavamo u  loše masti. Mogu se pronaći u hrani životinjskog porekla kao što su: crveno meso, teletina, mast i kožica kod živine, puter, mleko, sir, pavlaka, šlag, sladoled…, ali i u hrani biljnog porekla kao što su: palmino i kokosovo ulje, puter od kikirikija. Ove masti nisu sasvim loše, ukoliko ih konzumiramo umereno i ukoliko na njima pržimo hranu, jer su termički stabilnije.

Kao jedini zaista vid loših masti javljaju se trans masti. Nastaju termičkom obradom biljnih masti, (tkz. proces hidrogenizacije). Kada vidite natpis hidrogenizovana biljna mast – bežite glavom bez obzira!

Naučno je dokazano da preterano konzumiranje hrane koja sadrži trans masti može da izazove povećanje holesterola u krvi, srčana oboljenja, šlog, pa čak i pojedine vrste kancera ( rak dojke i debelog creva).

Uloge masti u organizmu:
-obezbeđivanje energije za potrebe organizma
-skladištenje energije
-daju ukus hrani i obaveštavaju nas da smo siti
-sastavni su deo ćelijskih membrana
-imaju ulogu u koagulaciji krvi
-učestvuju u metaboličkim procesima drugih materija u organizmu

Optimalan dnevni unos masti
Jedna od glavnih karakteristika ishrane savremenog čoveka u Evropi i Americi je prekomerni unos masti hranom. Naime, zastupljenost ovog nutrienta u dnevnoj ishrani je čak 35-45%. Ove vrednosti značajno premašuju maksimalnu preporučenu vrednost koja iznosi 30%.

Redukcija unosa masti se može ostvariti unosom nemasnog mesa, mleka i sira sa 1% masti i manje, kao i pripremom hrane uz minimalno korišćenje masnoće. Trebalo bi da biljna ulja (hladno ceđena: maslinovo, bundevino, ulje vinovih koštica) dominiraju u ishrani, a na taj način bi bio redukovan unos zasićenih masnih kiselina (ispod 10%). Esencijalne masne kiseline koje imaju značajne funkcije u organizmu trebalo bi da budu iskorišćene od  1-7%.

 

Pin It
Trcanje.rs

Sajt je osnovan maja 2009. godine kao odgovor na siromašnu ponudu informacija i neorganizovanost glavnih aktera iz oblasti trčanja u Sribji. Krajem 2009. godine sajt je proglašen za najbolji sajt iz oblasti sporta na Webfestu 2009. Početkom 2010. godine iz energije koja se razvila oko sajta proistaklo je udruženje građana Aktivan život. Aprila 2010. godine pomogli smo organizaciju Beogradskog maratona i na taj način postali i zvaničan partner. Kao Udruženje građana sproveli smo brojne akcije sa našim partnerima GIZ-om i Kancelarijom za mlade Beograd. 2013. PC Press nas je uvrstio u 50 najboljih sajtova u Srbiji. Mesečno nas poseti preko…

Adresa sajta www.trcanje.rs Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-03-11
utorak, 11 mart 2014 08:07

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori