Back BesplatanSport.com

Doručak za rano jutarnje trčanje

(0 glasova)
Doručak za rano jutarnje trčanje

Šta i koliko pre jutarnjeg trčanja treba jesti? Da li mogu da trčim na prazan stomak? Kafa pre trčanja? Kada da krenem sa trčanjem ako ustanem rano? Ovo i još mnoga pitanja često postavljaju početnci u tčanju kada se odluče da isprobaju rano jutarnje trčanje.

 

Pre svega, važno je napomenuti da ukoliko ste trkač/ica koja planira da učestvuju na trci, onda je bitno da se naviknete da ustanete i trčite pre podne. Gotovo po pravilu trke startuju od 10:00 što ume da bude problem za sve one koji su navikli da trče posle posla i predveče. Zato je važno da navikente telo i na doručak pre treninga, te na odlazak u WC kako ne biste imali poteškoća na treningu ili trci.

No, šta je najbolje jesti sa stvarno ranim jutarnjim trčanjem, pre posla i škole, onim od 6:00, 7:00 ili 8:00?

Pitanje je baš dobro jer jutarnji obrok pre trčanja nakon ustajanja može doprineti boljim rezultatima pri trčanju, a može izazvati i digestivne smetnje pošto trčite nakon obroka.

Bitno je da taj obrok ne bude preobilan i teško svarljiv, a on opet treba da obezbedi dovoljno energije za samo trčanje kako ne bi došlo do hipoglikemije ili malaksalosti itd…

Neki tipski obroci pre trčanja ujutru

Svi smo drugačiji (koliko smo samo puta čuli ovu frazu, no to je istina) te ne postoji jedan 100% tačan recept. Ono što je važno jeste da u svakom slučaju probate nekoliko varijanti obroka pre trčanja:

  • Trčanje na prazan stomak – ponekad je dobro namerno otići sa praznim stomakom na trčanje. Kako su zalihe ugljenih hidrata od prošlog dana u većoj meri iskorišćene, trčanje ujutru na prazan stomak ubrzaće momenat u kome se masti koriste kao osnovno gorivo. Trening ujutru na prazan stomak treba da bude lagani futing do 45 minuta. Pre trčanja popite čašu vode.
  • Trčanje uz nešto malo “da zavarate stomak” – ukoliko baš imate problem sa stomak, te čujete vaš stomak koji moli za nečim, možete ga zavarati sa npr parčetom tonus hleba i omiljenim namazom (džem, med, kikiri pute). Možete pojesti integralni keks, bananu ili slično kako biste dobili osećaj sitosti.
  • Sok – Nakon ustajanja možete popiti sveže ceđeni voćni sok od nekog citrusnog voća ili čaj sa medom. Obe varijente obezbeđuju brzu energiju uz vitamine i minerale.
  • Kafa – Ima laksativni efekat, tako da kada prvi put budete trčali “na kafi” potrudite se da trčite u blizini vašeg stana.

“Pravi” doručak dolazi posle treninga

Glavni doručak, onaj uobičajni sa kojim počinjete dan, preporučljivo je jesti najaksnije 30 minuta nakon trčanja. Sve dolazi u obzir, jaja, smuti, namazi, kašice, sendvič, salata, ostaci jučerašnje pice :)

Nema boljeg osećaja nego kada leti uletite u kuću, napravite zdrav doručak i izađete na terasu ili dvorište i častite sebe. To su ozbiljno savršeni počeci dana.

Ukoliko jedete kompletan doručak pre trčanja, onda probajte da trčite minimum sat vremena nakon njega. Znamo trkače čiji je jutarnji pogon burek sa mesom, litar jogurta i krosan sa čokoladom, tako da BUKVALNO nema pravila.

Za kraj – probajte! Ideja trčanja koju mi zagovaramo jeste istraživanje i upoznavanje. Istraživanje svog tela, uma, njihovih granica. Upoznavanje šta vam se sviđa šta ne i kako to vaše telo daje vama povratne informacije o tome.  Uživajte u jutarnjem trčanju!

Izvor: www.trcanje.rs

Pin It
2014-02-21
nedelja, 16 februar 2014 09:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori