Back BesplatanSport.com

Njegovo veličanstvo: ČAJ (osnovna lekcija o čaju)

(1 Glas)
Njegovo veličanstvo: ČAJ (osnovna lekcija o čaju)


Neću dužiti mnogo mada bih na ovu temu mogao danima da pričam, čaj je nešto što bi svako od nas trebao da pije svaki dan!
Prvo da razjasnimo najvažniju stvar, čaj nije ono što većina vas misli da jeste, dakle čaj nije nana, kamilica, Milford od šumskog voća i slično. To su biljni napitci a prihvaćen je i naziv "biljni čajevi" ali nikako se ne mogu nazvati samo "čajevi".

Čaj je ono sto se dobija od biljke koja se zove Camellia sinensis, tačnije od njenih listova, a deli se na tri osnovne vrste:
- Beli čaj - predstavlja samo sušeni list bez fermentacije, nakon sušenja po sebi dobije belkaste dlačice i od tud potiče naziv beli čaj.
- Zeleni čaj - minimalan proces fermentacije koji se zaustavlja blagim prženjem.
- Crni čaj (Assam, Darjeeling, Ceylon) - potpuna fermentacija, nema prženja već se proizvodnja završava sušenjem.

Takođe postoje još dve manje popularne vrste a to su:
- Ulong čaj - delimična fermentacija, slično kao kod zelenog čaja.
- Žuti čaj - je u stvari beli čaj koji se ne obrađuje odmah nakon berbe već dolazi do blage fermentacije. Vrlo je redak i veoma kvalitetan.

Naravno, nije jednostavno. Nije svaki zeleni čaj isti, to zavisi od mesta gde se uzgaja, načina na koji se sprovodi fermentacija pa tako dobijamo čajeve karakteristične za određena podneblja poput japanske Senče (zeleni), kineskog Sečuana (zeleni), indijskih: Asam, Darželing (crni) i Cejlona sa Šri Lanke itd.

Yerba mate i kofein u čaju:
Za razliku od biljnih napitaka čajevi sadrže veću količinu antioksidanata i sadrže kofein. Izuzetak je Yerba mate čaj koji potiče iz Južne Amerike, a sadrži veliku količinu kofeina i smatra se veoma zdravim napitkom.
Ukoliko želite da znate koliko kofeina ima koji čaj svi će vam reći: crni, zeleni pa beli. Međutim ja volim da zakomplikujem i da kažem da to i jeste i nije istina. Ukoliko stavite kesicu zelenog i cnog čaja u vrelu vodu, nakon 3 min u šolji zelenog čaja ćete imati oko 20mg kofeina a u šolji crnog oko 50mg. Međutim, zeleni čaj ima više kofeina nego crni samo ga sporije oslobađa, iz kesice zelenog čaja kada bi bio sat vremena u vreloj vodi moglo bi se osloboditi više kofeina nego iz kesice crnog čaja. Ali da ne komplikujem, kada pravite šolju crnog čaja 3min, dobićete oko 50mg kofeina, zelenog 20mg, belog 15mg...

Crveni čaj?
Da, nisam vam rekao postoji i crveni "čaj". Roiboš ili crveni afrički žbun. Vrlo kvalitetan biljni napitak sa visokim brojem antioksidanata a bez kofeina. Obavezno ga probajte, izvrstan je!

Način pripreme čajeva:Kako izabrati kvalitetan čaj:
 Najkvalitetniji čaj je onaj u rinfuzi kojem možete oceniti kvalitet. U kesice se često pakuje samo čajna prašina koja je ostala od proizvodnje kvalitetnog čaja, zato dobro obratite pažnju na kvalitet. Naravno ima vrlo kvalitetnih čajeva u kesicama takođe. Potražite onaj u piramidalnim kesicama gde se tačno vidi šta se nalazi unutra.

 Na tržištu postoji mnogo raznih kombinacija čajeva, poput popularnog zelenog čaja sa dodatkom limuna, Earl Grey-a (Crni čaj sa bergamontom) i raznih drugih kombinacija. Pošto sam isprobao mnogo različitih čajeva sa svih kontinenata, evo vam neki moji predlozi šta obavezno treba da probate:
Zeleni čaj sa jasminom,
Senča (japanski zeleni čaj)
Engleski blend (mešavina crnih čajeva) pije se sa mlekom,
Indijski "chai" (crni čaj sa dodatkom anisa, kardamoma, cimeta, meda) pije se sa mlekom,
Earl Grey,
Beli čaj sa zovom,
Beli čaj sa narom,
Roiboš sa vanilom i sl.

Mnogo toga sam preskočio, al bilo bi previše, šta vas zanima pitajte a sugestije i komentari su dobrodošli.
Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-0001-11-30
utorak, 18 februar 2014 08:39

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori