Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Ishrana
  • Najveća zabluda u istoriji nauke o ishrani i zdravlju! Zasićene masti ipak nisu loše po vaše zdravlje, naprotiv!

Najveća zabluda u istoriji nauke o ishrani i zdravlju! Zasićene masti ipak nisu loše po vaše zdravlje, naprotiv!

(1 Glas)
 Najveća zabluda u istoriji nauke o ishrani i zdravlju! Zasićene masti ipak nisu loše po vaše zdravlje, naprotiv!


Od početka 80ih godina prošlog veka počela su da se primenjuju naučna saznanja da su zasićene masti loše po vaše zdravlje zbog toga što podižu nivo LDL holesterola u krv i vlade vodećih razvijenih zemalja u svojim preporukama i kampanjama vodile su se tom činjenicom. Od tada je na mestima gde je smanjena upotreba zasićenih masti (puter, mleko, sir, jaja, crveno meso) došlo do porasti stepena gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja. To je malo kontradiktorno, zar ne?!
Najnovija istraživanja koja su rađena tokom protekle decenije a njihovi rezultati zadnjih dana preplavljuju medije pod naslovima "Nauka nas prevarila" i "Bili smo u zabludi" pokazuju da je smanjenje unosa zasićenih masti jednako povećanju stepena gojaznosti i stepena kardiovaskularnih oboljenja. Nauka nas nije prevarila, jednostavno treba da se razume da su studije koje su rađene u prošlosti pa i neke studije koje se rade danas vrlo loše isplanirane. U njima nisu bili otklonjeni mnogi faktori koji dovode do toga da rezultati istraživanja sistematično odstupaju od istine.

No da više ne dužim o nauci, evo u kratkim crtama šta se najnovija sofisticirana istraživanja i meta analize pokazali:

1. Nezasićene masti (poli i mono) maslinovo ulje, avokado, koštunjavo voće, kikiriki, semenke, ulje suncokreta, soje i lana, Omega 3 i Omega 6, riblje ulje, ulje repice, alge itd. Ove masti dokazano povećavaju nivo HDL holesterola koji je dobar po vaše zdravlje. Ove činjenice su se već dugo znale i primenjivale.
2. Zasićene masti (crveno meso, životinjska mast, puter, masno mleko, jaja, sirevi, kajmak i ostali mlečni proizvodi, kokos, palmino ulje...) Dokazano je da ove masti povečavaju ukupan holesterol, dakle i LDL i HDL, međutim, najnovija istraživanja zasenjuju prethodna time što otkrivaju da je uloga povećanog dobrog holesterola mnogo veća od uloge povećanog lošeg holesterola, znači da je ukupna uloga holesterola iz zasićenih masti dobra. To čini namirnice bogate zasćenim mastima vrlo zdravim i korisnim.
3. Trans masti nastaju procesom hidrogenizacije. Dakle to su masti koje nisu u svom izvornom prirodnom obliku već su znatno prerađene, uglavnom termički i time su postale otporne na kvarenje ali i vrlo štetne po vaše zdravlje. Trans masti u isto vreme podižu nivo lošeg LDL holesterola a smanjuju nivo dobrog HDL holesterola što je pogubno za čovekovo zdravlje. Masti su dobre dok ne postanu trans masti, zato izbegavajte hranu spremnjenu sa industrijski rafiniranim uljima, industrijski margarin... Upravo zbog upotrebe ovakvih ulja ove masti ćete naći u mnogim slatkišima, grickalicama, hrani pripremljenoj na rafiniranim uljima itd. Ovakve masnoće su bile, jesu i ostaće štetne po zdravlje.

 Znači do sada smo mislili da su samo masti pod brojem 1 zdrave masti dok su 2 i 3 loše. Međutim, dobili smo još jednog saveznika a to su masti pod brojem 2, zasićene masti koje su pojasnile mnoge nejasnoće a posebno sledeću:

Francuski paradoks: Ovaj termin upotrebljavan je od strane naučnika kojima nije bilo jasno kako je moguće da Francuzi koji zbog svoje tradicionalne kuhinje konzimiraju mnogo crvenog mesa, jaja, sireva, mleka i putera u isto vreme imaju i nadprosečnu konzumaciju ovih proizvoda i ispod-prosečan faktor oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Izgleda da je sada rešena misterija francuskog paradoksa.

Mnogo istraživanja treba još uraditi na ovu temu, svako od novih istraživanja kao i od već postojećih treba uzeti sa dozom rezerve jer u nauci ništa nije 100%, ono što nauka danas dokaže sutra ta ista nauka može to da okrene.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
sreda, 12 februar 2014 13:31

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori