Back BesplatanSport.com

Šta piti/jesti pre i tokom plivačkog takmičenja?!

(1 Glas)
Šta piti/jesti pre i tokom plivačkog takmičenja?!

 
Mnogo je saveta o sportskoj ishrani koji dolaze do plivača i njihovih roditelja, bilo od strane trenera, drugih plivača, interneta, novina... Međutim i pored najbolje volje svi ti saveti mogu izazvati konfuziju i na kraju doneti više štete nego koristi. Jedni govore da treba jesti što više ugljenih hidrata jer oni daju najbolju energiju, drugi kažu da su masti ipak bolji izvor energije, onda se pojavi neko i kaže da sportisti trebaju jesti što više vlakana itd. Sve te informacije često dolaze u sukob same sa sobom dok kvazi sportski stričnjaci ono što izjave u jednoj rečenicu u drugoj već potiru a da nisu ni svesni toga.
U ovom ne toliko obimnom tekstu ću navesti nekoliko saveta za ishranu pre i tokom samog takmičenja. Loše isplanirana tj. neisplanirana ishrana krajem takmičarskog mikrociklusa i na dan samog takmičenja mogu štetiti onome što su plivač i njegov trener stvarali tokom cele sezone i duže. Saveti koje ću podeliti proistekli su iz mog dugogodišnjeg iskustva u sportu kao sportiste, trenera i nekgo ko se ovim temama dosta pozabavio tokom svojih osnovnih i postdiplomskih studija.

DAN PRE TAKMIČENJA:

Tokom ovog dana trening je sveden na minimum ali se dosta pažnje treba posvetiti ishrani:
- vodu treba piti tokom celog dana u što više navrata kako bi se održala hidriranost organizma,
- jesti više manjih obroka, 5-6 obroka u toku dana bi bilo idealno,
- treba izbegavati obimne obroke i prejedanje,
- treba jesti hranu na koju ste navikli, ovo je posebno važno ukoliko plivač takmičenje nema kod kuće, ne treba isprobavati nova jela i namirnice
- na dan pre takmičenja treba se smanjiti unos masti, povećati unos prostih i složenih uglenjih hidrata kako bi se depoi glikogena maksimalno popunili.

JUTRO PRE TAKMIČENJA:

Ukoliko je plivač navikao da doručkuje pre jutarnjeg treninga, jutro pre takmičenja treba da obrati pažnju na sadržaj doručka. Idealno bi bilo da se na meniju nađu: ovsena kaša, musli, integralni hleb sa džemom, integralni keksi, jogurt, voće i obavezna voda.
Ukoliko plivač nije navikao da jede odmah čim ustane, trebalo bi da umesto doručka pojede bar malo ovsene kaše, keksa od žitarica, smuti (izmiksano voće)... Ukoliko trka nije rano ujutro onda je obavezan doručak.
Preporučljivo je testirati tokom trenažnih dana šta plivaču najviše odgovara od hrane i to primeniti na dan takmičenja.

ISHRANA IZMEĐU TRKA:

- Trebalo bi jesti čim pre, kako bi se dalo dovoljno vremena organizmu da svari hranu i oporavi se do naredne trke.
- Ishrana bogata mastima i prostim ugljenim hidratima (šećerima) neće biti od velike koristi. Najbolja su složeni ugljeni hidrati uz dodatak proteina.
- Ukoliko plivači nemaju dovoljno vremena između trka ili sporo vare hranu, treba se odlučiti za sportske napitke, pločice od žitarica i energetske gelove.

Hrana koju savetujem da se nađe u vašoj sportskoj torbi:
- Voda, prirodni voćni sokovi i izotonični napitci
- Pasta sa salatom i tunom
- Pirinač sa jajima
- Sendvič - integralni hleb, puter od kikirikija i banana
- Sendvič - piletina, zelena salata i malo sira
- Banane, jabuke, grožđe, kruške
- Integralni keksi i pločice od žitarica
- Palačinke od integralnog brašna sa džemom
- Jogurt sa žitaricama
- Koštunjavo voće

Nadam se da će ovaj tekst koristit, bilo kakva pitanja ili sugestije, slobodno postavite.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
utorak, 11 februar 2014 07:56

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori