Back BesplatanSport.com

Masti na udaru slično kao duvan!

(0 glasova)
Masti na udaru slično kao duvan!


Poslednjih desetak godina masti su kao najveći donator kalorija razapete na krst srama, a novinari tvrde da ih čeka sudbina duvana. Negativno su raspoložene posebno žene, koje sebe dovode do stanja paranoje na samu pomisao o jednoj kašičici punomasne pavlake!
Ako uklonite masti na jednom mestu, dobićete ih na drugom jednostavno zato što su masti neuništive. One su sastavni deo mesa, jaja, mleka, i orašastih plodova. Trebali biste se odreći većine namirnica pa da smanjite unos masnoća na minimalnu meru. Međutim, ne treba ih uopšte uklanjati već pravilno odabrati!

Za vreme holesterolske kampanje protiv jaja, njihova potrošnja je pala na jednom segmentu ali se povećala tamo gde se ne vidi tj u sladoledu, testeninama, supama, kolačima. Slično se događa i s masnoćom; ako oberete mleko sa smanjenim procentom masti onda budite sigurni da ćete tu masnoću dobiti u drugim proizvodima (čokolada, sladoled, supe). Lani je podignuta optužba protiv fast food lanca Mc Donaldsa da kroz svoje proizvode čini decu – debelom! Tužilac iz New Yorka Sam Hirsch obrazložio je podizanje optužnice rečima; «oni namerno, smišljeno,bezdušno i beskrupulozno deci prodaju hranu s visokim sadržajem masti, soli, holesterola izazivajući kod njih gojaznost, visoki pritisak, povišene masnoće ukrvi i dijabetes što je dovoljno da bi celog života bili bolesni». Istina da junk food nije adiktivan na isti način kao nikotin iz duvana, ali ko jednom nabaci težinu teško je se rešava, a ako se to dogodi u ranoj mladosti gotovo je sigurno da će se odražiti i kasnije. Prema tome velika sličnost postoji jer nosi zdravstvene posledice. Valja spomenuti da proizvodnja snack proizvoda za decu i mlade raste geometrijskom progresijom; tako su se u SAD od 1980 godine do danas utrostručili! Zbog velikog morbiditeta s dijabetesom II alarmirani su pedijatri u celoj zemlji. Mnoga deca žive na slatkišima, a neretko se za doručak pojede samo čokoladica s kikirikijem i popije limenka kole. Kada dete jednom dobije dijabetes – nosiće ga do kraja života. Nije razlog šečer već enormna dnevna količina visokoglikemičnih namirnica. Mnogi kažu da je po sredi lična odgovornost roditelja, ali se ne možemo složiti da je gojaznost isključivo lični problem. Naime, i duvan se puši na vlastitu odgovornost i svima je jasno da su cigarete opasne pa ipak ljudi puše. Na kutijama čak piše «smoking is hazard». Nećemo valjda na prehrambene proizvode jednog dana staviti isto takvo upozorenje «eating iz hazard»?
Ima još jedna velika razlika između duvanske i prehrambene industrije; duvanska industrija zaista ne može napraviti cigaretu bez zdravstvenog rizika, ali prehrambena industrija može napraviti namirnicu bez opasnosti po zdravlje ljudi. Naravno, treba truda i sredstava! U stručnom časopisu Surgeon General krajem prošle godine, objavljena je uporedna procena troškova javnog zdravstva kao direktna posledica pušenja s jedne i gojaznosti s druge strane. Tako gojaznost košta američke poreske obveznike 117 milijardi dolara, a pušenje 140 milijardi dolara godišnje. Ako se uzme u obzir trend porasta gojaznosti, a trend pada pušenja, onda se može reći da je još malo pa gotovo izjednačeno! Za ovakvu situaciju krivi su mediji ali deo odgovornosti stoji i na zdravstvenim institucijama.

Svetski poznata multinacionalna kompanija Nestle kaže da se vlasti nikad nisu jasno odredilei rekle američkom narodu « jedite manje» već su pod pritiskom industrijskog lobija okolišale kao „mačak oko slanine“. Umesto da ostane preporuka «jedite manje crvenog mesa», zdravstvene vlasti su stvari okrenule pa su izdale parolu «jedite više krtog mesa». Kada je klanje goveda značajno opalo a potrošnja zbog straha od holesterola pala na donju granicu, dopuštena je deklaracija «dijetetsko juneće meso» premda je svakome jasno da takvo meso teško može biti dijetetsko. Ako napravite jedan truli kmpromis biće ih još i tako je zaista bilo! Javili su se proizvođači svinjskog mesa pa su izmislili da neki delovi svinjskog mesa mogu biti «dijetetski». Tako su upropašćene dobre zdravstvene inicijative i čovek potrošač zapravo je prepušten sam sebi! U SAD su ostali samo poneki javni radnici koji su imali hrabrosti reći istinu, a među njima je i tužilac iz New Yorka Tom Hirsch koji je novinarima rekao da je dvostruki hamburger (double burger) Mc Donaldsa kalorijska bomba! Precizne analize su pokazale da je bio u pravu!

Pin It
-0001-11-30
petak, 14 jun 2013 08:13

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori