Back BesplatanSport.com

Noćni izjelica (Night Eating Syndrome)

(0 glasova)
Noćni izjelica (Night Eating Syndrome)


Noćni izjelica (Night Eating Syndrome) poseban je oblik preteranog konzumiranja hrane noću, a on samo govori do koje mere čovek može biti zavisnik o hrani. Zapravo radi se o bolesnom stanju koje bi se moralo sanirati u psihijatrijskoj ordinaciji. Naučnici veruju da je čak 1,5% populacije zahvaćeno ovim problemom. Čovek koji je prvi registrovao „noćne lutalice do frižidera“ i nazad dr Albert Stunkard, rekao je da se radi manje o navici, a više o bolesnom stanju koje je izazvano nekim stresom ili takve osobe imaju ozbiljnih problema sa spavanjem. U nedoumici što da noću rade, odlaze do frižidera. Kad god se probude po pravilu jedu ugljene hidrate ili preciznije neke grickalice (iako ovo nije pravilo).

Posmatrajući takve osobe dr Stunkard je primetio da skoro uvek preskaču doručak. U toku 24 sata oni u pravilu konzumiraju 500 kcal više od ostalih ljudi koji noću ne odlaze u frižider. Na svojoj klinici u Filadelfiji dr Sdtunkard je primetio da takve osobe zapravo imaju 3 problema-poremećaj spavanja-poremećaj ishrane-poremećaj raspoloženja.On je došao do sledećih zanimljivih zapažanja; noćne izjelice se «leče» ugljenim hidratima kako bi izazvali porast serotonina u mozgu koji vraća san. Ako se uzme 1,5% populacije kao nekakav prosek onda bi to preneseno naVeliku Britaniju značilo oko 900.000 ljudi! Noćni izjelica ima slab apetit tokom dana, pati od nesanice, prekida san koji više ne može da nastavi, oseća se napeto, zabrinuto. Nakon jela u većim količinama on se smiruje. Međutim on uopše nije gladan! Suprotno ovim istraživanjima Norvežani su došli do zaklučka da se kod noćne izjelice radi o fizičkom, a ne psihičkom poremećaju.
Oni naime misle da se takva osoba ne može adaptirati na stres tj. da postoji poremećaj biološkog sata i uticaj kombinacije hormona melatonina, leptina i kortizola... Naime istraživanja su pokazala da se visina nekih od spomenutih hormona tokom noći može promeniti čak i za 70%. Rezultati ovih istraživanja su objavljeni u American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism 2002 godine.

Autor: Dr. sc. Ignac Kulier

 

Pin It
Ivan Aritonović

RAD I PROFESIONALNO ANGAŽOVANJE09/2011 – Prevodilac/BesplatanSport.com – Internet portal o sportuVolonterski rad za internet portal o sportu - www.besplatansport.com (rad od kuće), naposlovima prevođenja stručnih tekstova sa engleskog na srpski jezik iz više različitihoblasti: Trening, sport, zdravlje i ishrana.07/2006 – Saradnik – Skupština grada Priština/Gračanica/Kosovo i MetohijaSaradnik u Službi za informisanje u lokalnim organima samouprave; praćenje dešavanjau Kosovskom okrugu (medijski sektor); saradnja sa lokalnim radio stanicama; ostaliposlovi i zadaci pri kancelariji koordinatora Skupštine grada Prištine i Službe zainformisanje.11/2004 – 10/2010: Prevodilac – Švedski kontigent KFOR–a/Ajvalija/Kosovo iMetohijaPrevodilac u Bravo četi (B COY) i Timu za vezu i monitoring (LMT) za englesko…

-0001-11-30
petak, 26 april 2013 11:59

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori