Back BesplatanSport.com

Indijski orah za veću oksidaciju masti tokom vežbanja

(1 Glas)
Indijski orah za veću oksidaciju masti tokom vežbanja

Poznato je da se u miru energetsko obezbeđenje ostvaruje pretežno oksidacijom masti, čiji nivo utilizacije opada sa porastom intenziteta fizičke aktivnosti. Takođe, poznato je i da sportisti sa povećanjem nivoa treniranosti povećavaju udeo energije dobijen razgradnjom masti, čime se povećava nivo izdržljivosti u dugotrajnim aktivnostima (efekat poznat kao “čuvanje glikogena”).

Ipak, u sportskoj teoriji i praksi dugo se razmatraju mogućnosti daljeg povećanja udela energije dobijene iz masti na submaksimalnim intenzitetima u cilju daljeg poboljšanja sportskih performansi u dugotrajnim aktiovnostima ali i potencijalno većem efektu trenažnih sadržaja na redukciju masnih naslaga. Novoobjavljeno istraživanje izgleda ukazuje da nam u ovom smislu i specifična ishrana može pomoći! Na grupi 20 ispitanika (10 treniranih i 10 netreniranih) grupa istraživača sa Univerziteta Kon Kaen (Tajland), utvrđivani su efekti 4-nedeljnog unosa soka od jabuke sa dodatkom indijskog oraha na utilizaciju masti u submaksimalnim aktivnostima. Ispitanici su unosili 3,5 ml/kg telesne mase ovog suplementa ili su u istom trajanju unosili placebo.

Rezultati istraživanja su pokazali da i na uzorku netreniranih i treniranih ispitanika unos ovog suplementa dovodi do povećane utilizacije masti na submaksimalnim intenzitetima (85% od maksimalne potrošnje kiseonika)! “izgleda da je kombinacija soka od jabuke sa dodatim indijskim orahom efikasna strategija u povećanju utilizacije masti  tokom aktivnosti umerenog do visokog intenziteta”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci  časopisa Journal of the International Society of Sports Nutritionza 2013 godinu.Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori