Back BesplatanSport.com

Studenti koji ne konzumiraju redovno mleko imaju povećan rizik po zdravlje

(1 Glas)
Studenti koji ne konzumiraju redovno mleko imaju povećan rizik po zdravlje

Već duže vreme se u stručnoj javnosti i na različitim forumima javnih glasila vodi agresivna polemika o ne/značaju korišćenja mleka i mlečnih proizvoda u redovnoj ljudskoj ishrani. I dok jedna grupa stručnjaka navodi čitav niz razloga kako mleko uopšte nije poželjno u dnevnoj ishrani, i čak insistiraju na njegovom potpunom izbacivanju , narastajući broj naučnih dokaza na dnevnom nivou ukazuje na njegov ne mali značaj u očuvanju zdravstvenog statusa.

Upravo na taj zaključak navodi i nedavno objavljeno istraživanje! Grupa istraživača sa Univerziteta Ilinois (SAD) je na prigodnom uzorku 339 studenata meksičke populacije u Kaliforniji, utvrđivala povezanost načina ishrane i rizika od nastanka metaboličkih poremećaja. Metabolički sindrom se javlja u slučajevima kada osoba ima barem tri od sledećih simptoma: abdominalna gojaznost, visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i nezdrav nivo holesterola i lipida u krvi.

Rezultati istraživanja su pokazali da preko 66% studenata u dnevnoj ishrani ne unosi preporučene količine mlečnih proizvoda. Pri tome, oni koji ne unose dovoljno mleka imaju 3 puta veći rizik od nastanka metaboličkog poremećaja! Naročito interesantno, istraživanje je pokazalo da studenti koji ne unose dovoljno mleka ne vrše zamenu ovog napitka sa nekim zaslađenim sokom, što je bila osnovna pretpostavka istraživača koja bi delimično objasnila nastanak metaboličkog sindroma! “izgleda da je mleko važan proizvod u cilju prevencije nastanka metaboličkog sindroma kod studenata”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci  časopisaFood and Nutrition Sciences za 2013 godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori