Kreatin

(1 Glas)
Kreatin
Kreatin


Kreatin je kiselina koja se sastoji iz tri aminokiseline: arginina, glicina i metionina, nastaje u jetri i bubrezima, a ulazi i u sastav mesa, odakle je ova kiselina i dobila ime. U telu se pretvara u aktivnu supstancu – kreatinfosfat. Kreatin prenosi fosfatne grupe krvotokom do mišića gde se fosfat raskida da bi se vezao za ADP -molekul i tako izgradio ADP koji mišićima daje energiju.

Kreatin se prodaje kao dodatak ishrani koju u velikoj meri koriste bodibilderi, (ali i ostali sportisti) jer pomaže da mišići postanu „eksplozivni” i snažni. U malim depoima u mišićima kreatin vezuje vodu za mišiće što doprinosi masivnijem izgledu mišića. Kreatin koji se kupuje u radnji je beli prah, odnosno kreatin monohidrat, koji se razlaže u vodi.
Iako ga koriste pojedini vrhunski sportisti, kreatin ipak nije dozovoljen u svim zemljama.
Da bi se dobio najbolji efekat kreatina kao dodatka ishrani, radi se više ponavljanja umesto nekoliko teških ponavljanja. Mišićna masa može da se razvija pomoću kreatina, ali čim se unošenje istog u ishranu prekine, rast se zaustavlja. Da bi se mišići brzo razvili, preporučuje se zdrava ishrana i kontinuirano treniranje umesto unošenja kreatina.
Osobe koje prestanu da koriste kreatin mogu da primete kako dosta gube na težini, čak do 2 kg, odmah ili nakon nekog vremena. Ne gubi se mišićna masa, jer za nju je potrebno više vremena; gubi se tečnost. Kreatin gradi depoe u mišićima u kojima se tečnost nagomilava. Smanjuje se dostupnost kreatina, ali se tečnost u depoima zadržava.
Postoje studije koje pokazuju da kontinuirano unošenje kreatina može da utiče na psihu i čini da pojedinci primećuju da treningom postižu mnogo više nego ranije. Drugi sporedni uticaji mogu biti stomačni problemi, bubuljice, srčani problemi, problemi sa bubrezima i povećana tendencija grčenja mišića. Kreatin danas nije svrstan u doping sredstva i može se naći u slobodnoj prodaji.

Tekst prevela: Jelena Baćanović Link>>

Pin It
2012-07-31
petak, 27 jul 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori