Back BesplatanSport.com

Soda bikarbona za bolju tehniku na kraju meča!

(0 glasova)
Soda bikarbona za bolju tehniku na kraju meča!

Sportski rezultat zavisi od velikog broja faktora, fizičke i taktičke pripreme, psihološke stabilnosti… Ipak, najveći broj trenera će izjaviti da je jedan od glavnih razloga za poraz njihove ekipe povećani broj grešaka u finišu utakmice, nastalih kao posledica pogoršane tehnike izvođenja zahtevnih tehničkih elemenata datog sporta. Posledično, svi stručnjaci u sportu su zainteresovani za trenažna ili netrenažna sredstva koja bi dovela do smanjenja zamora na kraju sportskog nastupa, poboljšanja tehničkog izvođenja i posledično poboljšanog sportskog postignuća. Izgleda da je jedan deo odgovora u optimalnoj suplementaciji!
Grupa istraživača iz Tajvana utvrđivala je uticaj unosa sode bikarbone na pravilno izvođenje tehničkih elemenata na uzorku 9 tenisera univerzitetskog nivoa, sportista čiji rezultat izuzetno zavisi od kvaliteta izvođenja osnovne tehnike. Ispitanici su neposredno pre meča unosili 0,3g/kg sode bikarbone pre meča kao i nakon 3 gema u svakom setu. Rezultati istraživanja su pokazali da su se ispitanici, kada su unosili sodu bikarbonu, odlikovali alkalnijom unutrašnjom sredinom kao i značajno poboljšanim izvođenjem tehničkih elemenata neposredno nakon meča u odnosu na identičnu situaciju ali bez unosa sode bikarbone.  Izgleda da je unos alkalnih supstanci neposredno pre meča razumna procedura u cilju smanjivanja negativnih efekata zamora.
Istraživanje je objavljeno u majskoj svesci časopisa Journal of the International Society of Sport Nutrition za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori