Back BesplatanSport.com

Doručak - pomoć u skidanju kilograma

(1 Glas)
Doručak - pomoć u skidanju kilograma

Mnogi koji žele da skinu kilograme preskaču doručak nadajući se da će uštedeti kalorije i tako brže oslabiti.
Možda vi ne doručkujete iz nekih drugih razloga, malo vremena ujutru, nemanje ideje kako da brzo i lako napravite doručak? Neki ne osećaju jutarnju glad ili jednostavno nemaju tu  naviku.

Jednostavna istina je da nema boljeg načina da uspete u skidanju kilograma od “doručka”. Ljudi koji preskaču doručak u toku dana unesu više kalorija i to u popodnevnim i večernjim satima, kada se sve pretvori u masnoću, noću se organizam muči sa varenjem umesto da odmara i radi neke druge procese koji se inače rade noću, budimo se umorni jer se naše telo i organi nisu odmorili.

Oni koji započinju dan laganim i zdravim obrokom doručkom, lakše će se tokom dana pridržavati zdrave ishrane.

Sumnjičavi ste jer vam se dešavalo da ste posle doručka umorni i pospani sa manje radne energije. Sigurno niste jeli odmah ujutru najkasnije do 1 sat posle buđenja - dobro izbalansiran obrok. Ako ste jeli kada ste "ogladneli" i to neko masno slano ili slatko pecivo ili nešto što je “teška” hrana, sigurno da ste se tako i osećali.

Mnoga istraživanja su pokazala da ako preskočite doručak i gladujete do podneva ili duže, veća je verovatnoća da da ćete jesti više, a ne manje tokom dana i zato započnite dan doručkom. Razmislite sve je logično, što ste duže bez hrane a radite ili ste aktivni na neki drugi način sve ste gladniji i logično je da ćete pojesti više.

Svakog dana ove nedelje probajte neke od preporučenih doručaka. Eksperimentišite, prilagodite ih svom ukusu i navikama. Možda vam se nešto ne svidi ili vas ne zasiti, kasnije možete pojesti još nešto.

Ako sada kažete da ujutru jednostavno niste gladni i da li morate da se prisilite da doručkujete?

TO JE DOBRA VEST, POJEŠĆETE MANJE, NEĆETE SE PREJESTI!

Odgovor
Pokušajte. Jedan od razloga što niste gladni tako rano može da bude što niste navikli. Zato probajte tek nekoliko zalogaja, a večeru planirajte malo ranije. Posle nekoliko dana ćete primetiti da vam jutrarnji obrok prija. To povećava šanse da vam se telo i apetit prirodno zajedno bude. Budite iskreni, vi i ne jedete uvek kada ste gladni, jedete ponekad iz nekih drugih razloga.

Setite se da li su roditelji insistirali da doručkujete i da li vi kao roditelj to govorite svojoj deci. Važno je dan započeti doručkom. Nemojte se bojati da ćete tako uneti više kalorija nego inače. Mnogi koji su počeli da doručkuju, a verovatno i vi, osetićaju manju glad u toku dana za vreme ostalih obroka.

Napravite promenu
1. nemojte dozvoliti da vas jutarnja gužva u kući poremeti
2. napravite promene, postavite sto za doručak uveče pre odlaska na spavanje, ujutru će vam trebati manje vremena a i biće dobar podsetnik
3. uveče pripremite garderobu za ujutru, i ostale sitnice jer nam to "proguta" jutarnje vreme
4. uveče pripremite i ostavite u frižideru ono što može da stoji, ujutru samo postavite ili uključite šporet ili toster.

Danas donesite odluku da ćete doručkovati, sutra doručkujte. Šta je dobar izbor za doručak i kako odabrati pravi doručak, o tome sutra.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori