Plavi patlidžan

(0 glasova)
Plavi patlidžan

Postojbina mu je istok, iz Azije je dosao na Mediteran i Evropu. U srpkom jeziku često paradajz nazivamo patlidžanom, ranije se zvao plavi patlidžan, sada se više koristi naziv samo patlidžan.

Niskokalorična aromatična namirnica, odličnog ukusa, koja može poslužiti za jela, predjela, musake, salate, namaze, pire, odlično se kombinuje sa mesom, sirom, drugim povrćem, na razne naćine termićki obrađen, uvek savršenog ukusa.

KUPOVINA I PRIPREMA

Kada ga kupujete obratite pažnju jer mora imati čvrst plod, neoštećene kore, sveže zelene peteljke, i birajte manje plodove, jer imaju manje semenki i sigurno su manje gorki. Kod mlađih plodova nemorate da skidate koru. Ako ga pečete u rerni treba ga probušiti viljuškom na više mesta da ne pukne. Možete ga seći na deblje ploske, posoliti i pobibereti i obavezno ostavite 15 minuta da odstoji da izađe gorčina. Odlično se kombinuje sa drugim povrćem, paprikom, paradajzom a ako niste probali dobro se slaže sa tunjevinom i jagnjećim pečenjem.

Samo da napomenemo da ako ga pržite ili pohujete upije neverovatno mnogo ulja i zato je bolje da ga pečete ili grilujete.

Smatra se savršenom namrnicom ako vodite računa o kalorijama, jer je nisko kaloričan a daje osećaj sitosti. Zbog izrazitog ukusa, teksture, nutritivnih vrednosti, a niske cene zovu ga i sirotinjski kavijar.

Ako do sada nije dobio značajno mesto na vašoj trpezi, već bio samo dodatak za ajvar, pokušajte da pripremate neka nova jela, odličan je i sigurno će vam se svideti. Ako budete zaineresovani biće i recepata.

POSEBNE VREDNOSTI
Laksativan je, diuretičan, umiruje, štiti jetru, umiruje organzam, antianemičan je. Ukusan i zasitan, i veoma dragocen kod niskokaloričnih režima ishrane.

SASTAV
na 100 gr, ima 31 kcal, vitamina A i E, proteina i ugljenih hidrata, kalijuma, beta karotena, bogat je mineralima.

POGREŠNO JE LJUBAV ISKAZIVATI JEDENJEM, KOLIKO PUTA STE ČULI, BUDI DOBRA, POJEDI SVE, MAMA TE VOLI JER SI SVE POJELA, JA SAM TOLIKO SPREMALA A TI NE JEDEŠ... NE JEDITE DA BI DOBILI LJUBAV, NE MENJAJTE HRANU ZA LJUBAV, NE ČINITE ISTE GREŠKE KAO VAŠI...

NE GUBITE VREME U KUHINJI, BOLJE TO VREME ISKORISTITE ZA DRAGE OSOBE, NE ISKAZUJTE LJUBAV PREMA DRUGIMA TAKO ŠTO, KUVATE DUGOTRAJNA I KOMPLIKOVANA JELA, BUDITE SITI, ZDRAVI I VITKI, NAUČITE DA SPREMATE BRZO, NA ZDRAV NAČIN

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori