Doručak

(1 Glas)
Doručak

Doručak je prvi obrok koji jedete posle buđenja. Zapamtite, zdrav doručak je najbolji način da počnete dan.

Zašto se preskače doručak?

1. ne postoje navike
2. ujutru smo u žurbi
3. dugo se razbuđujemo uz kafu
4. tako regulišemo telesnu težinu
5. posle doručka smo umorini i slabije radimo

Navika nam je druga narav. Kako smo ih izgubili tako isto - sa malo truda mođemo ponovo da ih steknemo. Potrebna je organizacija i malo vremena, a činite mnogo za svoje zdravlje i vitkost. Brže će vas razbuditi dobar doručak, pa posle popijte kafu ako ste navikli. Treba znati da ako ne doručkujemo veće su šanse da se pojavi "vučija glad" posle podne i uveče, tako da prosto ne možemo da se zaustavimo da jedemo sve dok ne legnemo.

Kada preskočite doručak sigurno ćete postati umorni jer vaš mozak pokreće malo goriva. Ako stvarno ne volite da doručkujete podelite ga na dva manja obroka koja ćete pojesti u toku pre podneva. Zdrav doručak treba da sadrži proteine i vlakna.

PROTEINI
mlečni proizvodi sa smanjenom masnoćom, jaja, šunka klasična, a sada se mogu kupiti šunke pileće ili ćureće, sa smanjenm procentom masti i soli.

VLAKNA
ima u žitaricama, voću i povrću.

Potrebne količine zavise od vaših godina, pola, težine i zdravstvenog stanja. Preporučene kaloriske vrednosti za doručak su od 250 do 500 kcal.

Često se dešava ako ne doručkujemo da smo oko podne veoma gladni i tada pojedemo šta nam je najbrže, obično su to masna peciva slana ili slatka. Uglavnom se unese previše kalorija, brzo jedemo i zaista smo posle umorni, spava nam se, gubitak koncentracije je prisutan kod većine. Pojavljuje se i slabost, malaksalost, vrtoglavica. Često se ljudi žale da im je ”pao šećer”, onda nastavljaju sa slatkišima.

Šta se ustvari desilo?
Nismo doručkovali, radili smo, potrošili rezerve energije - šećera, zatim brzo pojedemo mnogo nezdrave hrane. I... Trenutno nam je bolje. Šećer zbog velike količine kalorija skoči pa opet naglo padne, osetimo pospanost i malaksalost. Pojedemo čokoladu, opet šećer naglo skoči, osetimo euforiju, ali opet brzo padne, opet slatko i tako ulazimo u začarani krug. To je uobičajena greška većine.

Zbog ovih simtoma često se izbegava doručak.
Ako jedete pravilno vaše telo će dobiti energiju, ali morate jesti posle buđenja najkasnije za sat vremena.

Simtome koje smo opisali, često zloupotrebljavamo, kada se vratimo kući. Nesvesno konzumiramo hranu koja nas umiruje i uspavljuje da bi se rasteretili stresa. Mnogo ugljenih hidrata koje konzumiramo kroz: hleb, testeninu, krompir, pirinač, pite, palačinke, slatkiše... umiruju, stvaraju pospanost, opuštaju. Sličan efekat kao da smo konzumirali pivo ili vino.
Čokolada nas naglo digne, veoma slično nekom žestokom piću. Naravno problem je u količini. Ugljeni hidrati se veoma brzo vare i za sat vremena prođu simptomi, mi osećamo psihološku glad, skoro zavisnost i nastavljamo da jedemo.

Razmislite o tome. Ne zove se slučajno prejedanje "lumperajka ishrana". Sigurno nije dobro da najveći broj kalorija pojedete posle podne, predveče odnosno uveče.

Zato ne preskačite doručak. Mnogo je razloga, zašto treba da doručkujemo, razmislite...

Znate onu mudru poslovicu, doručak pojedi sam, ručak podeli a večeru pokloni... Zaista tu ima istine.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori