Back BesplatanSport.com

Popularni preparat ne ostvaruje reklamirane efekte!

(0 glasova)
Popularni preparat ne ostvaruje reklamirane efekte!

Još pre 50 godina je u teretanama širom sveta primenjivan takozvani “flushing” metod treninga. Po tadašnjoj pre svega teorijskoj osnovi, ovaj vid treninga povećava protok krvi kroz mišiće, dovodi do njih više nutrijenata i posledično doprinosi povećanom efektu treninga za porast mišićne mase. Pedeset godina ili nešto malo manje od tada naovamo, dakle pre par godina, sličan mehanizam je pripisan supstanci pod nazivom AAKG (skraćeno od Arginin-Alfa-Ketoglutarat), koja preko navodno povećanog oslobađanja azot oksida dovodi do vazodilatacije i gore pomenutog povećanog protoka krvi. Preparati koji sadrže ovu supstancu su visoko kotirani po popoularnosti među sportskim suplementima, što će izgleda uskoro biti prošlost! Nedavno objavljena studija, sprovedena od strane grupe istraživača sa Univerziteta Bejlor (Teksas, SAD), utvrđivala je upravo efekte AAKG na arterijski protok krvi nakon treninga snage na uzorku od 24 zdrave osobe. Rezultati istraživanja su potvrdili neke prethodne sumnje pokazavši da ova supstanca nema nikakve efekte na arterijsku vazodilataciju u toku i nakon primene treninga sa opterećenjem.  Ako vam se dogodi da vam neko, nekad, negde priča o pozitivnim efektima čitave grupe preparata na povećanje protoka krvi tokom treninga snage i posledično povećanom efektu ovog tipa treninga, čini se da odnedavno imate sve razloge da odgovorite sa jednostavnim “Ha, Ha!”.
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori