Back BesplatanSport.com

Proteini za mišićni rast- Da li i kada?

(0 glasova)
Proteini za mišićni rast- Da li i kada?

Svaki vid fizičke aktivnosti podrazumeva kvalitetan rad snažnih i jakih mišića. Srećom, tokom procesa vežbanja, mišići prolaze kroz redovan ciklus razgradnje i ponovne sinteze uz čemu dolazi i do porasta mišićne mase ukoliko je aktivnost bila dovoljnog intenziteta. Profesionalni sportisti i veliki broj naprednih rekreativaca već decenijama eksperimentiše sa različitim metodama koje bi povećale prirast mišićne mase nakon određenih tipova treninga. Jedan od najčešće korišćenih u poslednje vreme jeste i konzumiranje visoko-proteinskih napitaka za vreme i nakon treninga. Ipak, doziranje i precizno vreme konzumiranja do nedavno objavljene naučne studije nisu bili poznati!
U cilju odgovora na ovu problematiku, grupa istraživača sa Mekmaster Univerziteta (McMaster University, Kanada), sprovela je studiju visokih metodoloških standarda na uzorku od osam rekreativnih sportista. Oni su bili podvrgnuti treningu snage i različitim režimima uzimanja visoko-proteinskog napitka. Rezultati studije su pokazali da je uzimanje velike doze proteina (25g) neposredno nakon treninga čak za 33% efikasnije u sintezi proteina u angažovanoj muskulaturi od uzimanja ukupno iste količine proteina ali u produženom periodu nakon treninga. Uz to, utvrđeno je da izgleda leucin ima najveću ulogu u porastu sinteze proteina u mišićima. Dakle, ukoliko želite da brzo dostignete “Švarcenegersku” figuru i očarate sve na plaži ovog leta, osim dobro programiranog treninga snage ne bi bilo loše da pribegnete i jednoj maloj naučnoj dosetki: I pre nego što napustite prostoriju sa tegovima popijte visoko-proteinski napitak!
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa American Journal of Clinical Nutrition za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori