Kikiriki

(1 Glas)
Kikiriki

Kikiriki (Arachis hypogaea) je vrsta leguminoze koja se počela uzgajati u Peruu, Južna Amerika, odakle u post-Kolumbijsko vreme prelazi u Evropu i širi se dalje po svetu. Latinsko ime kikirikija ga jasno opisuje jer Hypogaea znači „ispod zemlje“, jer se plod razvija pod zemljom, u mahuni koja obično sadrži dve semenke (najviše 4).

Zahvaljujući svojim vrednim kvalitetima, kikiriki i proizvodi koji se dobijaju od njega, široko se koriste u ishrani ljudi koji paze na svoje zdravlje, a veoma su popularni kod vegetarijanaca i onih koji žele maksimalno da smanje upotrebu mesa. Kikiriki i ulje od kikirikija sadrže uglavnom nezasićene masti koje smanjuju nivo holesterola u krvi. Nedavna istraživanja su pokazala da redovna upotreba kikirikija, kao deo zdrave dijete, može značajno da smanji rizik kardiovaskularnih bolesti. Takođe, kikiriki je odličan izvor folne kiseline, koja omogućava rast i obnavljanje ćelija. Američki naučnici preporučuju da se svakodnevno uzima jedna unca (28,3 g) kikirikija.

 

Lekovite i hranljive osobine kikirikija blagotvorno utiču na polnu potenciju, poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, koristan je kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. On sadrži vitamine grupe “B” koji daju sjaj kosi, umirujuće deluju na nervni sistem i vitamine grupe “E” koji stimulišu funkciju polnih žlezda.

Kikiriki se može koristiti u hrani sirov, ali ukusniji je i korisniji posle umerenog prženja u rerni. Posle takve kratkotrajne obrade jezgra kikirikija se lakše oslobađaju kore bogate grubim vlaknima, koja onemogućuje razlaganje ne samo belančevina, već i skroba.

Kikiriki je izrazito kaloričan i sadrži 570 kcal na 100g (sirov kikiriki, sorta Valencia). U tih 100g, ugljenih hidrata kikiriki ima 21 g, dijetalnih vlakana 9 g, zasićenih masti 7g, mono-nezasićenih masti 24 g, poli-nezasićenih masti 16 g, belančevina 25 g. Od vitamina tu su B1, B2, B3, B5, B6, B9, E. Minerali u kikirikiju su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.

Kikiriki je bogat antioksidansima i drugim nutrijentima, jer sadrži više od 30 važnih hranjivih materija. Poboljšava cirkulaciju. Njegova antioksidativna uloga se može meriti sa borovnicama i jagodama, kada se konzumira kao pečen. Kikiriki sadrži i Koenzim Q baš kao i masna riba, soja i spanać.

Kikiriki se koristi i u dijetama kod nedovoljne uhranjenosti, jer sadrži visok sadržaj belančevina i dobrih masti.

Kikiriki i njegovo ulje predstavljaju efikasno sredstvo za izlučivanje žuči. Zahvaljujući tome što sadrži kalijuma 30 puta više nego natrijuma, kikiriki ima i dehidrativna svojstva. Tzv. biljno mleko od kikirikija je dobro sredstvo u lečenju nekih vrsta čireva i želudačnih bolesti, dvanaestopalačnog creva i gastritisa.

Mnogi stanovnici Indonezije su ubeđeni da nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija proprženih u vrućem ulju. Lekari smatraju da za siromašnog Indonežanina vruć hrskavi “tempe” predstavlja glavni izvor belančevina.

Pin It
2012-03-20
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori