Vitamin A

(0 glasova)
Vitamin A

Zahvaljujući svom presudnom uticaju na staničnu diferencijaciju, početni vitamin abecede ili vitamin A zadužio je najsiromašnije delove sveta i spasio ga najcrnje bede. Ako je neki vitamin zaista napravio "čuda" i doslovce očuvao ljude i decu na dalekom Istoku od slepila tako što im je hrana bila suplementirana, onda je to upravo vitamin A ili retinol. Štiteći stanične membrane i jačajući kožu i sluzokožu, sprečio je mnoge infekcije i nekontrolisano bujanje tkiva pa se može nazvati vrednim zaštitnikom. Za razliku od drugih vitamina koji su po pravilu bezazleni i mogu se uzimati u povećanim dozama, A vitamin je specifičan po tome što u povećanim dozama može biti - toksičan. Zato je dobro da njegovo uzimanje bude pod nadzorom lekara.

Gde ga ima?

Ko se hrani raznovrsnim namirnicama bogatim provitaminom beta-karotenom (povrće i voće), po pravilu nema deficit vitamina A, ali kad ga nema, najbolji izvor su džigerica, ulje bakalara, mleko. Osim u multivitaminskim preparatima, A vitamin se izolovano vrlo retko koristi.

Kako deluje?

Čuvajući integritet kože i sluzokože doslovce sprečava ulaz mikroba, virusa i drugih uzročnika bolesti u telo. Po tome bi se mogao nazvati "body guardom". Posebno se spominje njegovo pozitivno delovanje kod akni. Budući da učestvuje u građi štapica u mrežnjači koji su fotosenzitivni vitamin A sprečava neugodno noćno slepilo. Dalje, vitamin A sprečava razorno oboljenje creva - celijakiju koja podrazumeva nemogućnost probave glutena. Na kraju vitamin A poboljšava zarastanje rana. Uticaj vitamina A na imunitet, na Crohnovu bolest, na čir želuca, na anemije toliko su opisani da bi nam trebalo mnogo više prostora od ovog ovde... Ima i celi niz drugih korisnih (zaštitnih) rezultata koje nećemo pobliže elaborirati.

Mnoga bolesna stanja imaju za posledicu deficit A vitamina; oštećenja creva , na primer, ne mogu apsorbovati masti i u njima otopljeni vitamin A, a začepljeni izvodni kanalići iz žucne kese blokiraju razlaganje masti. Prvi znak blagog deficita vitamina A je noćno slepilo (hemeralopia) a ako se deficit nastavlja duže vreme, može se pojaviti kseroftalmia sta je zapravo uvod u slepilo.

Doziranje i sporedni učinci:

Preporučena dnevna količina vitamina A (RDA) za odraslog muškarca je 1000 RE (retinol ekvivalenata) a za ženu 800 RE (1 RE = 1 /ug retinola). Pretvoreno u beta karoten to iznosi 6000 /ug ili 6 mg dnevno.

Opisani su slučajevi toksičnog delovanja A vitamina uglavnom kod preterivanja s terapijom akni ili kod dugotrajnog konzumiranja ulja iz jetre morskih pasa! Crvenilo kože, svrabež, glavobolja i mučnina su prvi znakovi koji ukazuju da doze treba smanjiti. Srećom takve pojave su retke! U velikom izveštaju koje je objavio ugledni časopis New England Journal of Medicine navodi se ogled "uživo" s visokim dozama A vitamina kod žena koje pred trudnoću žele izbeći razne defekte dece (malformacije). Kod prosečne doze od 50000 i.j. nije zabeležena ni jedna deformacija kod 120 porođaja! To je demantovalo ranije oglede gde je bilo pojedinačnih slucajeva defektne dece.

Upravo zbog toga što je A vitamin jedan od onih koji može biti i toksičan, najbolje bi bilo kada biste ga uzimali pod nadzorom lekara (po mom mišljenju i sve ostale vitamine bi trebalo uzimati samo uz prethodno savetovanje sa lekarom) Poznato je iz literature da su polarni istraživači, koji su kao hranu koristili jetru belih medveda već za nekoliko dana osetili neobične simptome kao sanjivost, glavobolju, iritabilnost i povraćanje. Tablete vitamina A koje su načinjene specijalno za razne kožne bolesti i sadrže 20 puta veće doze od RDA, izazvali su kod osoba koje su to uzimale slične simptome intoksikacije. Hronična intoksikacija je karakteristična po hrapavoj koži i opadanju kose. Kod žena u menopauzi preporučuje se najviše 25000 i.j dnevno. Međutim, kod žena koje mogu zatrudneti, sigurnosna doza je manja i iznosi 10000 i.j. dnevno. Za ostale odrasle dnevna doza vitamina A ne bi trebala biti veća od 25000 i.j jer se mogu javiti osipi na koži, glavobolje, umor i gubitak kose. Često puta A vitamin se nalazi u kombinaciji s drugim vitaminima u tzv. multivitaminskim preparatima. U tom slucaju dobro je voditi računa o mega dozama. Moguće je da vitamin A i neki lekovi stupaju u međusobnu vezu u organizmu izazivajući tzv. " interakcije" o čemu će lekar najbolje doneti procenu.

Pin It
2012-01-16
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori